Gratin van aardpeer en wortel

7 december 2014

Gratin aardpeer

Een erg lekkere gratin, beetje anders dan anders!

Afgelopen week plaatste ik al een heerlijke soep van aardpeer. Omdat deze groente maar beperkt verkrijgbaar is en nú in de winkels ligt, deel ik graag nog een recept met aardpeer met jullie.

Aardpeer is echt een lekkere groente. De smaak is lastig om met iets anders te vergelijken, maar het is een beetje aards en zacht. Echt heel lekker, je moet het gewoon eens proberen! In dit gerecht heb ik de aardpeer gecombineerd met wortel, blauwe kaas en amandel. Een erg goede combinatie, de kaas maakt het iets pittiger en de wortel is gewoon een goede vriend van de aardpeer. We hebben er echt lekker van zitten eten.

Om de aardpeer en wortel in dunne schijfjes te snijden gebruikte ik een mandoline. Want ja, die heb ik tegenwoordig! Van die lieve Sinterklaas gehad, yes wat ben ik er blij mee. Dus gelijk maar uitgeprobeerd met dit gerecht, ging super! Heb je geen mandoline, snijd dan zo dun mogelijk met een scherp mes.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

750 gr aardperen, geschild

2 kleine winterpenen (of 1 grote), geschild en in drieën

35 gr blauwe kaas

125 ml crème fraiche

150 ml slagroom

3 el tijm

2 handjes geschaafde amandelen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardpeer en wortel 5 minuten. Zo mogen nog niet helemaal gaar zijn als je ze afgiet. Meng de slagroom, crème fraiche en blauwe kaas door elkaar tot een papje en zet even weg.

Snijd beide groenten in dunne plakjes (gebruik bij voorkeur de mandoline). Leg 1 derde van de schijfjes op de bodem van de ovenschaal. Maal er peper en zout over, bestrooi met wat tijm en lepel 1 derde van het roommengsel erop. Herhaal dit 2 keer, en sluit dus af met het roommengsel. Verdeel hier de amandelen over. Zet de schaal ongeveer 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkant mooi bruin is.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Met bospaddenstoelen gevulde varkenshaas en rode wijn-balsamico saus - cuisinevansabine.nl 8 mei 2015 at 08:07

    […] Het is makkelijk, snel, en ik denk dat bijna iedereen dit wel lust. Serveer het bijvoorbeeld met gratin van aardpeer of met een aardappel/laurier […]

  • Geef een reactie