Hartige banketletter

3 december 2017

O kom er eens kijken!

Bijna Sinterklaas! Leuk he, ik heb er alweer zo’n zin in. Hoe vieren jullie het? Wij doen alles erop en eraan: cadeautjes, gedichten en surprises. Iedereen maakt er altijd heel veel werk van, lange gedichten en bijzondere surprises. Dit jaar heb ik Fabian. En Fabian heeft mij. Triest stel zijn we, binnen een paar minuten wisten we het al van elkaar. Ik ben super in mijn nopjes met mijn surprise, nog niet helemaal af maar super leuk geworden, Zoals je wellicht begrijpt kan ik er niet te veel over zeggen.. Ik denk dat dit bericht gelezen wordt 😉

Dit jaar vieren wij Sinterklaas bij mijn moeder. En dat betekent boerenkool! Heerlijk, zelf maak ik dat eigenlijk nooit. Stiekem vind ik de boerenkool het allerlekkerst als ie even opgebakken is… Maar ik heb begrepen dat heel veel mensen dat heel vies vinden haha. Nou, de mijne gaat mooi even de koekenpan in, lekker. Boerenkool met een korst is tha best.

Natuurlijk horen er ook lekkere hapjes bij het heerlijk avondje. Dinsdag ga ik deze heerlijke hartige banketletter maken. Een verzoekje, want ik maakte hem al eens eerder. Dus vandaag maar weer even geoefend en voor jullie uitgeschreven. Alhoewel mijn hartige banketletter heerlijk van smaak was, was ie niet perfect. Mijn bladerdeeg scheurde bovenop (ik was er al bang voor), waardooral het vet en sap eruit liep. Zonde want daardoor werd mijn vlees wat te droog. Dus tip: zorg dat je deeg goed aansluit en dat je het niet te veel uitrekt. Bij mij ging het deeg in de kromming van de staf lichtelijk scheuren, dus daar is al het vocht ook uitgelopen. Voorzichtigheid geboden dus!

Kunnen jullie trouwens zien wat ik heb gemaakt? Het moest de staf van Sinterklaas voorstellen, maar het is net een mislukte P haha. Voor dinsdag maak ik een grote S, dan maak ik 2 recepten aan elkaar. Maar goed, de staf is dus niet moeders mooiste maar wel lekker.

Mocht je niet zo geinteresseerd zijn in deze hartige banketletter dan heb ik hier ook nog een paar andere lekkernijen voor het heerlijk avondje:

Pizza mijters

Boterkoek met speculaas en sinaasappel

Gezonde yoghurttaart met appel, peer & kaneel

Perencake met speculaas en custard

Speculaastruffels met witte chocolade en sinaasappel

 

Een pepernotenrecept heb je vast al wel 😉 Nou allemaal een héle fijne Sinterklaasavond gewenst, met heel veel lekkers en mooie cadeaus!

Dit heb je nodig voor 1 staaf, ongeveer 12 stukken:

500 gr half om half gehakt

2 tl knoflookpoeder

3 tl gemalen komijn

2 tl gemberpoeder

2 tl kaneel

1 tl sambal

1 el worchester

2 eieren

2 handen rozijnen

1/4 appel, in heel kleine stukjes

1 sjalotje, fijn gesnipperd

1 rol vers bladerdeeg (Tante Fanny is erg lekker)

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng het gehakt met alle kruiden, de Worchester, sambal en 1 ei. Voeg ook peper en zout toe. Meng snel goed door, maar kneed niet te lang. Voeg de rozijnen, appel en sjalot toe. Roer opnieuw snel door elkaar en zet even weg.

Vouw het bladerdeeg uit tot een plak. Doe dit op een snijplank los van het velletje bakfolie, want als je dit laat zitten heb je grote kans dat je deeg scheurt omdat het blijft plakken. Maak een lange worst van je gehakt, of doe dit in delen, en verdeel het over het midden van het deeg. Snijd aan de zijkant een reepje deeg weg zodat je niet te veel overlapping hebt. Vouw het deeg dicht rondom de gehaktworst. Zorg dat je geen kiertjes hebt. Prik met een vork een paar gaatjes in de onderkant van de banketletter. Vouw de letter nu in de juiste vorm, bijvoorbeeld de staf van Sinterklaas of een letter. Klop het andere ei los en smeer de banketstaaf hiermee in.

Leg de hartige banketletter terug op de bakplaat en schuif hem 30 minuten in de oven. Serveer direct.

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie