Hartige cake met courgette, spek en gorgonzola

19 juni 2016

Hartige cake1

Deze hartige cake is TOP!

Ik had gister toch zo’n zin in soep. Vorige maand hadden we nog wel een keertje aspergesoep gegeten, maar verder eten we het weinig de afgelopen tijd. Logisch ook, want wanneer de temperaturen stijgen daalt mijn soep drang. Terwijl ik er in de winter geen genoeg van kan krijgen. Maar gisteren was het er echt weer eens tijd voor.

Afgelopen vrijdag en zaterdag hadden we in Nijkerk weer de Sportmarathon. Een super leuk evenement waar ik elk jaar graag aan mee doe. Van vrijdag 19.00 uur tot zaterdag 19.00 uur wordt er non-stop gesport. Ik deed mee aan de onderdelen tennis (van 19.00 tot 22.00), korfbal (5.00 tot 6.00..) en het eindspel om 18.00 uur. Slopend, maar super leuk. We werden 4e van de 13 dus hartstikke goed!

Tussen korfbal en het eindspel door had ik vast eten gekookt. Ik maakte een heerlijke bloemkoolsoep, komt van de week online, met daarbij deze heerlijke hartige cake. Ik had al eens eerder een hartige cake gemaakt, en dat was me eigenlijk heel erg goed bevallen. Dus besloot ik er nog maar weer eens eentje te maken. De cake is echt heerlijk bij een warme kop soep, maar je kan hem ook heel goed meenemen naar een picknick of serveren bij de borrel. Wij aten de cake koud, uiteraard kan je hem ook warm eten.

Ik heb de hartige cake op basis van courgette, spek en gorgonzola gemaakt. Houd je hier niet van, vervang dan gewoon een van de onderdelen he! De courgette moet je wel een beetje mee uitkijken want ik heb de hoeveelheid bloem en olie hierop aangepast (minder bloem, minder olie). Wil je dit weglaten dan moet je even experimenteren met de hoeveelheden.

 

Dit heb je nodig voor 1 cake:

bakje spekjes van 150 gr

2 sjalotjes, gesnipperd

paar takjes verse tijm

175 gr zelfrijzend bakmeel

1 courgette (ongeveer 300 gr), geraspt

50 ml olijfolie

4 eieren (m)

100 gr gorgonzola (ik had een milde versie), in stukjes

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 ┬░C. Verwarm een pannetje met een klein beetje olie en bak hierin de spekjes, sjalotjes en de takjes tijm totdat de spekjes lekker gebakken zijn. Zet de pan uit en gooi de takjes tijm weg.

Meng de bloem met de olijfolie en de eieren tot een mooi mengsel. Voeg de courgette, spekjes en gorgonzola toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en proef of je nog wat zout moet toevoegen.

Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier. Giet je mengsel in het cakeblik en zet ongeveer 40 minuten in de oven. Als je sat├ęprikker er schoon uitkomt dan is je cake klaar.

Hartige cake

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kruidige bloemkoolsoep - Cuisinevansabine.nl 22 juni 2016 at 08:04

    […] Hartige cake met courgette, spek en gorgonzola […]

  • Geef een reactie