Een heerlijke lichte quiche, zonder ei en room.
Hartige taart, ik vind het heerlijk. Misschien niet een van de gezondste gerechten, maar dat hoeft ook niet altijd toch? Vaak vind ik een hartige taart wat zwaar, dit komt door de hoeveelheid ei en room. En eigenlijk kan je deze heel makkelijk eens weglaten. Resultaat: een heerlijk lichte quiche.
Zoals jullie weten heb ik een moestuin in mijn tuin. Een van de dingen die ik daar heb gepland is snijbiet. Een groente die ik nog nooit had gegeten, ik heb hem puur gezaaid omdat ik het er zo mooi uit vind zien. De stengels zijn namelijk prachtige roze, paars, geel en oranje. Een feestje in de tuin! Maar aangezien snijbiet tot in de herfst door blijft groeien moet ik er wel wat lekkere recepten mee bedenken. Maar hoe doe je dat met een groente die je nog nooit gegeten hebt?
Eerst maar eens een rauw blaadje uit de tuin proeven. Snijbiet heeft wel wat weg van spinazie, maar heeft een lichte bietensmaak. Erg lekker! Automatisch ga ik dan combinaties maken die goed bij spinazie en biet passen: feta of geitenkaas, spekjes, zalm, komijn.. Een kleine zoekactie op Pinterest leert mij dat snijbiet perfect in een hartige taart te verwerken is. Zie, dat wist ik dan weer niet.
Ik besloot de snijbiet te combineren met courgette. Courgette heeft geen heel erg uitgesproken smaak en is dan ook een echte allemansvriend. Snijbiet gaat er ook perfect mee! Beide combineren ook goed met zalm, dus dat mocht zeker niet ontbreken. De feta maakt het geheel af. Zeker een blijvertje!
Dit heb je nodig voor 4 punten (2 a 3 personen, tenzij je er bijvoorbeeld soep bij eet, dan is het wel voor 4):
10 snijbiet bladeren, de steel en nerf eruit (wel bewaren!)
3/4 courgette, in halve schijfjes
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
blikje zalm a 230 gr
handje pijnboompitten
50 gr feta, verbrokkeld
scheutje melk
1 tl komijnpoeder
beetje citroensap
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Beboter een springvorm en leg de bladerdeeg erin. Zorg dat je aan de zijkant wat overhoudt zodat je het deeg dicht kunt vouwen.
Bak de ui, knoflook en courgette in een pan. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes en voeg toe. Breng op smaak met komijnpoeder, zout en peper. Bak totdat alles zacht begint te worden.
Snijd nu de bladeren van de snijbiet in kleine stukken en voeg toe aan het groentemengsel. Voeg ook de zalm toe. Laat het geheel warm worden en schep het op het deeg. Vouw de randen voorzichtig een beetje naar binnen, over het randje van het mengsel. Besprenkel de vulling met wat citroensap en verkruimel de feta en pijnboompitjes boven de taart. Maak met een kwastje en de melk het bladerdeeg wat nat zodat deze mooie bruin gaat worden. Sluit af met nog wat peper en schuif de taart ongeveer 30 minuten in de oven. Lekker met een soepje of salade.
No Comments