Crunchy moments

19 januari 2014

Schuimkoekjes

Hier heb ik maar één ding op te zeggen: MAAK DIT!!!Dit is echt een ontzettend lekker koekje/schuimpje. Ik heb werkelijk waar geen idee wat de naam hier van is, maar lekker is het wel. Het koekje/schuimpje is knapperig en heeft een hele luchtige binnenkant. De vulling bestaat uit cranberries, hazelnoten en witte chocola die het erg goed doen samen.

Ik moet je misschien wel teleurstellen op een vlak: dit koekje/schuimpje is niet heel erg makkelijk om te maken. Dit komt doordat je eiwitten moet kloppen; dit is nou eenmaal niet gemakkelijk. Heb je dit onder de knie, dan zul je zien dat het resultaat direct merkbaar is! Mocht het nou mislukken doordat je eiwitten niet stijf genoeg zijn, bak je koekjes dan toch gewoon. Ze zullen niet zo luchtig en mooi zijn, maar de smaak is evengoed lekker. Hier kan je tips & trucs lezen over het kloppen van eiwitten.

Dit heb je nodig voor ongeveer 35 koekjes/schuimpjes:

2 eieren maat M

100 gr suiker

4 gr vanille suiker

60 gr cranberries, fijngehakt

60 gr hazelnoten, fijngehakt

50 gr witte chocolade, fijngehakt

1 el bloem

zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Meng de fijngehakte cranberries, hazelnoten, chocolade, bloem en een snufje zout in een kommetje door elkaar. Meng in een andere kom de suiker en vanillesuiker door elkaar.  Zet beide even weg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet ook deze even aan de kant.

Splits de eieren, je hebt alleen het eiwit nodig. Zorg dat alles klaar staat om je eieren te kloppen: een vetvrije metalen of glazen schaal (ontvet deze met citroen!) en een vetvrije garde en handmixer. Doe je eiwitten in de schone schaal. Begin deze rustig op te kloppen met de garde (dit is wat zwaar, maar dat scheelt je weer armspieroefeningen in de sportschool). Na een aantal minuten, wanneer de eieren al lobbig beginnen te worden, kan je met de handmixer verder gaan. Wanneer de eiwitten stijver beginnen te worden kan je een gedeelte van de suiker toevoegen. Blijf ondertussen doorkloppen. Voeg de suiker in ongeveer 4 keer toe. Je eiwitmengsel is klaar wanneer je de kom op de kop kan houden en je mooie witte pieken hebt. Zie hier tips om je eiwitten perfect te kloppen.

Spatel nu voorzichtig het noten/cranberry/chocolademensgel door de eiwitten. Doe dit rustig en voorzichtig zodat je niet de lucht uit de eiwitten slaat. Spatel een paar keer door elkaar en pak een theelepel. Vorm met de theelepel kleine hoopjes die je op afstand van elkaar op de bakplaat legt. Schuif de bakplaat 30 minuten in de oven en laat afkoelen.

Wees voorzichtig met het opbergen van de koekjes: ze zijn erg kwetsbaar en gaan gemakkelijk kapot. Kijk dus uit met opstapelen in de koektrommel.

Tip: geef deze heerlijke koekjes/schuimpjes eens als culy cadeautje. Wedden dat de ontvanger ervan smikkelt? Zie hier een idee voor de verpakking.

 IMG_0680

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie