Hollandaise saus

17 mei 2015

Hollandaise saus asperges

Yes, asperge tijd!

Hoera het witte goud is er weer! Sinds april zijn er weer witte asperges te krijgen, en deze weken zijn ze overal volop in de aanbieding. Ik ben echt ontzettend gek op deze groente en ben dan ook blij als het seizoen weer aangebroken is.

De asperge is familie van de leliefamilie waartoe ook prei, knoflook en ui toe behoren. Doordat de asperge onder de grond groeit en dus geen zonlicht krijgt blijft hij wit. De witte asperge is minder bitter dan zijn groene broertje, maar ook die vind ik ontzettend lekker. Binnenkort komt hier een recept voor online, maar als je niet kan wachten bekijk dan dit recept van groene asperges met parmaham eens.

Ik eet mijn asperges het allerliefst klassiek: met ham, ei, aardappel en Hollandaise saus. Ik denk dat de meeste mensen hun saus uit een pakje halen, lekker makkelijk en snel klaar. Maar wist je dat het nog veel sneller is om deze Hollandaise saus zelf te maken? Met 5 minuten staat ie op tafel. Qua calorietjes is het misschien wel wat minder goed, want een heel pakje boter tikt natuurlijk wel aan. Maar he, boeien, zo vaak eet je geen asperges.

Dit recept is dan ook geen recept voor deze gehele asperge maaltijd, maar gaat puur over de saus. Ik neem aan dat jullie zelf wel weten hoe je de aardappels en ei kookt, en hoe je de ham doormidden snijdt. Ik zal wel even kort uitleggen hoe je de asperges kookt want dat is niet iets wat je dagelijks doet kan ik me zo voorstellen.

Wacht niet te lang met maken hoor, dan is het seizoen alweer voorbij!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

10 à 12 dunne asperges (dunne zijn echt lekkerder dan de dikke!)

3 eidooiers

1 el witte wijn azijn

3 el witte wijn

220 gr gesmolten boter

gekookte aardappels, gekookt ei en ham

 

Zo maak je het:

Snijd het houtachtige uiteinde van de asperge (gooi al je afval niet weg, hier gaan we soep van maken!). Schil de asperges met een dunschiller. Ik vind het het handigst om de asperge vast te houden met het kopje naar me toe, en dan voorzichtig te schillen. Als je bang bent dat ie breekt kan je de asperge ook op een snijdplank leggen. Let met het schillen op dat je alle schil verwijdert, deze is namelijk echt niet lekker! Liever iets te veel weg dan te weinig. Als je ze geschild hebt leg je ze in een pan kokend water (1 liter). Voeg ook de schillen en de uiteinden toe, je trekt als het ware alvast een bouillon waar je later soep van kunt koken (recept later deze week online). Kook de asperges in een minuut of 10 gaar. Prik er tussendoor met een mes in om te checken of ze al gaar zijn. Als je mes er doorheen glijdt zijn je asperges gaar. Haal ze uit de pan en laat je kookvocht op laag vuur nog even trekken. Vergeet het vuur niet uit te zetten, het vocht kan je bewaren in de koelkast totdat je soep gaat maken. Qua pan kan je trouwens gewoon een grote pan gebruiken hoor, die asperge pannen zijn echt niet nodig.

Goed, dan nu de saus. Breng een pannetje met water tegen de kook aan. Pak een kleiner pannetje ( we gaan au bain marie koken) en doe hier de eidooiers, wijn en azijn in. Hang het pannetje boven het water, zorg dat deze het water niet raakt. Klop met een garde totdat je ongeveer de dikte van lobbige vla hebt. Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de boter toe. Blijf ondertussen goed kloppen met je garde. Zet je pannetje nog even op de grotere pan om warm te worden en breng op smaak met zout en peper. Houd de pan er niet te lang op want dan krijg je ei! Je saus is goed als ie ongeveer de dikte van een wat dikkere vla heeft.

Eetze!

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Henriette 17 mei 2015 at 18:54

    Hoi Sab, lekker. Wij gaan ze van de week eten. Ga ik je saus proberen! X

  • Reply Aspergesoep - Cuisinevansabine.nl 3 maart 2019 at 10:23

    […] van krijgen, vind ze zo lekker! Misschien dat ik ze ook nog wel even een keertje maak met home made Hollandaise saus, ook erg […]

  • Geef een reactie