Home made Pindakaas

3 februari 2015

Pindakaas 2

Lekkerder dan Calvé? Ja hoor!

Ik ben gek op pindakaas. Vooral op een wit broodje of bolletje met een glas koude melk. Heerlijk! Meestal koop ik mijn pindakaas gewoon in de winkel. Maar eigenlijk snap ik niet waarom. Zelfgemaakte pindakaas is niet duurder maar wel stukken lekkerder! En binnen 5 minuten klaar, dat vind ik dan ook weer een groot voordeel.

Als ik pindakaas op mijn brood heb smeer ik daar graag een lepel sambal manis overheen. En als ik in een luxe bui ben ook nog wat seroendeng. Wanneer je zelf pindakaas maakt is dat allemaal niet nodig: je doet er toch gewoon in wat je lekker vindt? Mijn pindakaas is dus lekker pittig en Oosters door de seroendeng. Liever niet zo pittig? Nou dan doe je toch wat minder sambal?

Met het gieten van de olie moet je even goed opletten dat je niet te veel bijvoegt. Je wilt immers geen olie met stukjes noot maar een mooie smeuïge massa. Wil je je pindakaas helemaal glad hebben? Voeg dan helemaal geen olie toe, de pinda is vet genoeg van zichzelf. Als je stukjes noot wilt houden voeg dan wel olie toe.

 

Dit heb je nodig voor 1 pot:

250 gr ongezouten pinda’s

6 tot 8 el zonnebloemolie

1/2 tl kaneel

4 a 5 tl sambal manis (of tip van mijn vader: brandal!)

2 el seroendeng

beetje zout

 

Zo maak je het:

Doe behalve de zonnebloemolie alle ingrediënten in de keukenmachine. Wil je je pindakaas helemaal glad, dus zonder stukjes noot? Zet dan de keukenmachine aan en draai tot pindakaas, je hebt geen olie nodig doordat de pinda zo vet is. Wil je wel stukjes noot? Begin dan eerst met 4 el olie toe te voegen en te malen in de keukenmachine. Als je hem smeuïger wilt voeg je nog wat olie toe, anders niet. Draai de pindakaas tot de gewenste dikte. Proef of de pindakaas goed op smaak is, doe in een pot en bewaar op een donkere plek.

 

Pindakaas

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Mayke 3 februari 2015 at 11:39

  Hai Sabine, geweldig recept lijkt me. Hoe lang kun je zo’n pot bewaren?

 • Reply Mayke 3 februari 2015 at 11:40

  ….niet de pot, maar de inhoud van de pot, bedoel ik natuurlijk…

 • Reply Sabine 3 februari 2015 at 14:12

  Hoi Mayke,

  De pot heeeel lang 😉 nee eerlijk gezegd durf ik niet te zeggen hoe lang je de pindakaas precies kunt bewaren, maar de 3 weken haalt ie in ieder geval wel. Langer dan 3 weken heb ik hem nooit laten staan dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Er zitten geen ingredienten in die snel overstuur gaan dus misschien kan je het zelfs nog wel langer bewaren.

  Veel succes met maken (en vooral veel plezier met opeten! 😉 )

  Groeten,
  Sabine

 • Reply Tess 4 februari 2015 at 15:42

  Heerlijk recept Sabine! Het is ook heerlijk met amandelen <3

 • Reply Sabine 5 februari 2015 at 18:01

  O ja dat lijkt me ook lekker Tess!

 • Geef een reactie