Italiaanse knoflookbroodjes met zongedroogde tomaat

19 oktober 2016

 

italiaanse-broodjes-1Niet te versmaden deze knoflookbroodjes..

Warme knoflookbroodjes met zongedroogde tomaat, Parmezaan, pijnboompitjes en Italiaanse kruiden.. Klinkt dat niet heerlijk?

Soep soep soeperdesoep. Met dit koude weer eet ik dat echt zo ontzettend graag! Buiten guur en koud, en dan lekker met een dekentje op de bank een kom soep eten. Ik eet daar dan eigenlijk altijd een stokbroodje bij, jullie ook? Heerlijk vind ik dat, beetje dippen in de soep.

Afgelopen week at ik meerdere dagen deze bruine bonensoep, perfecto als lunch en als diner. Ik moest wel even lachen toen ik het mee naar mijn werk nam. Aan het begin van de pauze had ik mijn berichtje online gegooid, en zoals je kunt zien (klik op het linkje) heb ik de soep zo mooi mogelijk in de kom geschept. Tja, dat doe ik niet met mijn werklunch. Toen mijn Tupperware bakje openging zat mijn collega naast mij nèt zijn Facebook te checken, en ja hoor, mijn bericht kwam langs. ‘Is dat deze soep?! Hoe kan het dat op de foto de worst drijft en ik in jouw bakje geen worst zie?’ Haha! Ik moest lachen en vond het ook een tikje gênant. De soep is echt dezelfde, maar natuurlijk ziet het er op de foto wat mooier en aantrekkelijker uit. Ag ja, gelukkig vinden ze het vooral allemaal heel erg leuk wat ik doe (al willen ze wel wat vaker proeven 😉 ).

Terug naar de knoflookbroodjes. Brood bakken is zo leuk! Zeker sinds ik mijn beauty van een KitchenAid heb. Je gooit het beslag in de kom en hup even de mixer aan om het tot een mooi geheel te brengen. Omdat ik het kneden ook erg leuk vind doe ik dat ook zodra ik een mooi deeg heb. Heb je geen keukenmachine dan geeft dat helemaal niets he! Heb je gelijk een goede training voor arm en hand. Want dat kneden is best zwaar!

Ik koos voor deze broodjes zongedroogde tomaatjes, oregano en tijm. Maar kies vooral smaken die jij lekker vindt, alles kan. Denk bijvoorbeeld aan stukjes olijf, walnoot, spek etc. Serveer de broodjes wanneer ze nog warm zijn, dan zijn ze echt het lekkerste. De volgende dag kan je ze even in de grillpan leggen, dan zijn ze weer als nieuw.

 

Dit heb je nodig voor 8 knoflookbroodjes:

Voor het deeg:

500 gr bloem

15 gr suiker

7 gr gedroogde gist

1 tl zout

275 ml lauw water

25 ml olie van zongedroogde tomaat

8 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes

2 tenen knoflook, geperst

20 gr pijnboompitten, kort geroosterd

1 tl oregano

1 tl tijm

 

Voor het boterlaagje:

3 el boter

2 tenen knoflook, geperst

1 tl tijm

1 tl oregano

30 gr Parmezaanse kaas

 

Zo maak je het:

Meng de bloem met de suiker, de gist, de oregano en de tijm. Laat het zout oplossen in het lauwe water en voeg dit samen met de olie, zongedroogde tomaat, knoflook en pijnboompitten toe aan de bloem. Meng met de keukenmachine of kneed met de hand totdat je een mooi elastisch en stevig maar zacht deeg hebt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Vet de mengkom in met een beetje olie, rol het deeg even rond en leg een uur in de kom om te laten rusten. Zet de kom met een theedoek erover op een warme plek zodat deze gaat rijzen. Het deeg moet verdubbelen in omvang.

Maak 8 bolletjes van je deeg en trek deze een beetje uit totdat je een dikke sliert hebt van ongeveer 20 cm. Rol het deeg als een soort wokkel en leeg deze op de bakplaat. Zet opnieuw op een warme plek, zo’n drie kwartier.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter en meng met de knoflook, tijm en oregano. Voeg wat peper en zout toe en roer door. Bestrijk de broodjes met het botermengsel en verdeel de knoflook goed. Bestrooi de broodjes met Parmezaanse kaas en schuif ze 15 minuten in de oven. Verhoog nu de oven naar 200 °C en bak nog 15 minuten. Serveer ze met lekkere dips en soep.

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie