Wat een super lekker eenpansgerecht deze jambalaya!
Jambalaya. Een gerecht dat ik nog nooit gegeten had maar wel op mijn lijstje stond om te maken. Waarom? Gamba’s & chorizo. Reden genoeg toch? Ik vind deze combinatie namelijk hemels, zéker in de combinatie met paprika en pepers. Jambalaya voldoet hier natuurlijk helemaal aan!
Maar ik heb dit gerecht niet zomaar gemaakt. Het was namelijk weer tijd voor de Foodblogswap! Ik ben deze keer wat te vroeg met plaatsen, maar aangezien ik volgend weekend in Disneyland Parijs ben (leuk leuk leuk ik heb er zin in!) heb ik besloten het nu vast te plaatsen. Ik vind dit namelijk echt een recept voor de zondag, dan krijgt ie toch wat meer aandacht dan op de woensdag.
Ik mocht deze keer koken van het blog Geur van Maillaird, het blog van Paul Oosten. Geen onbekende voor mij, want Paul maakte al eens mijn slibtongetjes. Ik vond het super leuk om iets van zijn site uit te zoeken. Er staat namelijk zo veel op! En heel veel gerechten zouden ook niet misstaan op mijn blog. Heerlijk dus om inspiratie op te doen. Als je naar het blog van Paul gaat kijk dan niet alleen plaatjes maar open de berichten ook. Paul schrijft super grappig en zijn blogs zijn dan ook erg leuk om te lezen.
Paul heeft zichzelf uitgedaagd om minimaal 2 keer per maand vis te eten. Dat zette me aan het denken. Ik haal dat soms ook niet! Terwijl ik vis heerlijk vind. Wij hebben alleen altijd zo veel vlees in de vriezer ivm Fabian’s fotografie dat we dat altijd eerst proberen op te eten. En dan blijft er soms weinig ruimte over voor vis. Dus ik besloot iets met vis van Paul’s blog te kiezen. Het werd iets met gamba’s. Ag, die zwemmen ook toch?
Hierbij dan mijn versie van Paul’s jambalaya!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
125 gr chorizo worst, in kleine stukjes gesneden
16 gamba’s (uit de vriezer? Ontdooi ze eerst even)
2 uien, gesnipperd
1/2 rode paprika, in kleine stukjes
1/2 groene paprika, in kleine stukjes
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
200 gr kippendijen, in stukjes
4 tenen knoflook, geperst
3 tomaten, in stukken
2 laurier blaadjes
1/2 chilipeper, fijn gehakt
cayenne peper naar smaak
1/2 blik tomatenblokjes
300 gr lange korrel rijst
500 – 750 ml kippenbouillon
beetje worchester naar smaak
1 stengel bosui, in ringetjes
Zo maak je het:
Verwarm een klein beetje (neutrale) olie in een pan en bak hier de chorizo in. Wanneer deze begint te verkleuren voeg je de paprika, bleekselderij en ui toe. Bak een minuut of 5. Voeg nu de kip, chilipeper en knoflook toe. Bak totdat de buitenkant van de kip verkleurd is. Voeg nu de tomaten, laurier, cayenne peper en peper en zout toe. Laat met de deksel op de pan even 5 minuten stoven.
Voeg de tomatenblokjes, de rijst en 500 ml bouillon toe. Laat met de deksel op de pan 10 minuten stoven en kijk dan of er nog genoeg vocht in zit. Roer regelmatig! Wanneer je vocht op dreigt te raken voeg je extra bouillon toe. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Bij mij heeft de rijst ongeveer 30 minuten nodig gehad en bijna alle bouillon voordat ie helemaal gaar was. Proef regelmatig, misschien is jouw rijst al met 20 minuten gaar. Wanneer je rijst bijna gaar is leg je de gamba’s erbovenop, deksel erop, en even 5 minuten mee laten stoven. Breng op smaak met wat worchester en eventueel extra peper en zout.
Schep het gerecht op borden en garneer met de bosui. Eet smakelijk!
No Comments