Ik ben dol op kaasfonduen. Vooral nu het weer kouder wordt krijg ik er echt weer zin in. Ik had alleen nog nooit zelf de kaasfondue gemaakt, gebruikte altijd een pakje. Triest hè? Tijd dus om het eens zelf te maken.
Ik heb gekozen voor de klassieke Zwitserse smaken: emmentaler en gruyère. Voor de balans heb ik ook nog wat belegen kaas toegevoegd. De smaken waren heerlijk. Om te dippen vind ik de volgende dingen lekker: brood, druiven, tomaatjes, ananas, maar je kan ook rustig groenten zoals broccoli, bloemkool en bleekselderij gebruiken. Pak wat je lekker vindt!
De kans bestaat dat je fondue in de schift gaat: dat gebeurde mij namelijk ook… De kaas wou niet goed mengen met de wijn waardoor ik een waterige laag bovenop had en een klont kaas op de bodem. Maar met deze tips zal het je niet gebeuren! Het geheim zit m erin dat je de wijn moet binden met wat maizena. Ik deed dit pas toen ook de kaas erin zat, maar dit moet je doen voordat je de kaas in de pan doet! Daarna rustig de kaas toevoegen, beetje bij beetje en soort voor soort. Dan moet het helemaal goed komen!
Dit heb je nodig voor 2 personen:
150 ml witte wijn
150 gr emmentaler, geraspt
150 gr gruyere, geraspt
100 gr jong belegen kaas, geraspt
1 teen knoflook
el maizena
lekkere dingen om te dippen zoals brood, druiven, tomaatjes en ananas
Zo maak je het:
Snijd de teen knoflook doormidden en wrijf over de bodem en zijkant van de pan. Zet de pan op het vuur, voeg de wijn toe en pers de teen knoflook erin en verwarm de wijn totdat deze lekker begint te ruiken. Meng de maizena met een scheutje wijn en voeg toe aan de pan. Laat de wijn een beetje binden. Voeg nu beetje bij beetje de kaas toe, soort voor soort. Laat eerst helemaal smelten en voeg dan pas de volgende lading toe. Laat helemaal heet worden maar het mag niet gaan koken! Breng op smaak met peper en zout. Zet de pan op een brandertje op tafel en serveer met de bijgerechten.
2 Comments
kaasfondue is zo lekker. Ook ik heb het tot mijn grote schaamte nog nooit zelf gemaakt. Maar ik ga het zeker een keer doen deze kerstvakantie, dus bedankt vast voor het recept.
Ha Anne-Marie,
Graag gedaan en veel succes! Ik zie m wel op je blog voorbij komen 😉