Kerst breekbrood met gedroogde vruchten

16 december 2014

Kerstbrood

Wat een feestelijk broodje he?

Bij een Kerstweek mag natuurlijk geen recept ontbreken voor het ontbijt. Want dat is toch een behoorlijk belangrijk onderdeel van de Kerstdagen. Dit is een erg makkelijk broodje, het kost wel even wat tijd maar dan heb je wel gelijk 16 bolletjes. Dat is weer een voordeel dus! De tijd zit hem vooral in het rijzen, verder ben je er eigenlijk zo klaar mee. Mocht je dit nou niet op de ochtend zelf willen bakken, dan kan je het prima van te voren bakken en invriezen. Paar minuten in de oven om warm te worden en hup klaar ben je.

Ik vulde het brood met gedroogde vruchten. Ik had cranberries, abrikozen en rozijnen. Was erg lekker! De helft van de bolletjes heb ik ook wat kaneel gegeven. Natuurlijk kan je ze ook met iets anders vullen, of gewoon naturel laten. Maak gewoon wat je lekker vindt.

Volgende keer ga ik de bovenkant van de bolletjes bestrijken met eigeel. Dan gaan ze net iets mooier glimmen!

 

Dit heb je nodig voor 16 bolletjes:

500 gr bloem

7 gr gist (1 zakje)

310 ml lauw water

zout

handjevol cranberries

handjevol rozijnen

handjevol abrikozen

kaneel

 

Zo maak je het:

Doe de gist in het water. Laat een paar minuten staan. Meng nu de bloem, het water met gist, en een el zout door elkaar. Kneed in de schaal totdat je een mooi deeg hebt. Bestrooi je aanrechtblad met bloem en kneed het deeg nog minimaal 5 minuten. Leg het terug in de schaal en zet met een theedoek erover op een warme plek. Laat ongeveer een uur rijzen.

Hak alle gedroogde vruchten fijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet aan de kant. Maak nu 16 gelijke bolletjes van het deeg. Druk het deeg plat en kneed in alle bolletjes 1/16 van de gedroogde vruchten mee. Bij 8 bolletjes voeg je ook wat kaneel toe. Maak er mooie bolletjes van.

Leg de bolletjes nu op de bakplaat in de vorm van een kerstboom. Doe 1 rij met kaneel, dan weer een zonder. Zet nog 45 minuten op een warme plek om verder te laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak het brood in 15 tot 20 minuten gaar. Lekker met wat roomboter en kaas.

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie