Klassieke carpaccio van entrecote

11 december 2016

carpaccio1

Een heerlijke klassieke carpaccio van entrecote met pesto.

11 december alweer.. Wat komt kerst dichtbij! Tijd om wat gerechten voor de kerst met jullie te delen, te starten met deze klassieke carpaccio met pesto.

Is jullie huis al kerstproof? Wij hebben vandaag onze boom gehaald. Inmiddels is deze helemaal opgetuigd en branden er overal gezellig kaarsjes. LPtje met jaren 50 kerstmuziek op de achtergrond en mijn kerstgevoel is compleet. Dit jaar hebben we voor het eerst een echte boom, en dat vind ik toch wel erg leuk! Hiervoor hadden we altijd een palletboom, nam lekker weinig ruimte in beslag. Nu we groter wonen is er plek voor een echt boom. De katten lijken er weinig interesse in te hebben gelukkig!

Vandaag heb ik diverse gerechten voor jullie gemaakt. Aankomende week zullen deze online komen. Ik start vandaag met een klassieke carpaccio met pesto. Helemaal klassiek is ie niet, want ik heb de carpaccio niet van ossenhaas gemaakt maar van entrecote! Persoonlijk vind ik dat misschien nog wel lekkerder dan ossenhaas. Entrecote heeft erg veel smaak namelijk! Nadeel aan entrecote is dat de plakjes kleiner worden, maar dat lijkt me niet zo’n probleem. Als je denkt: carpaccio maken, dat is toch veel te veel werk? Ik koop het wel in de supermarkt! PLEASE! Niet doen! Die carpaccio uit zo’n pakje is slijmerige rotzooi. Terwijl het heel makkelijk zelf te maken is en dit dus 100x lekkerder is.

Om carpaccio te maken heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig: een lekker stuk rundvlees, een vriezer, en tijd. En dan natuurlijk de toppings die jij lekker vindt. Het rundvlees bak je even kort aan, daarna leg je het in de vriezer. Pas wanneer het bevroren is ga je snijden. Dit snijdt namelijk veel makkelijker, zo krijg je veel dunnere plakjes. Dikke plakken carpaccio zijn niet lekker, let hier dus wel op.

Ik maakte er een klassieke carpaccio van met zelfgemaakte pesto. Wat mij betreft het perfecte voorgerecht voor de kerst!

 

Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen + een potje pesto:

1 flinke entrecote

paar takjes tijm

klont boter

40 gr pijnboompitten, geroosterd + 20 gr extra geroosterd voor de garnering

20 gr Parmezaanse kaas + wat extra ter garnering

15 gr basilicum (ongeveer 1 plantje)

1 grote teen knoflook

4 el goede olijfolie

beetje rucola

paar zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes

 

Zo maak je het:

Zet een koekenpan op hoog vuur en smelt hierin de boter. Leg tijdens het smelten de takjes tijm erin zodat deze zijn smaak af kan geven. Bestrooi de entrecote aan beide kanten met peper en zout en leg in de pan. Laat dichtschroeien, ongeveer 1 minuut per kant. Haal het vlees uit de pan en leg het in zilverfolie. Leg je stuk vlees in de vriezer. Haal het er pas uit wanneer het helemaal bevroren is. Dit duurt ongeveer 4 uurtjes.

In de tussentijd heb je alle tijd voor de pesto. Doe de basilicum samen met de 40 gr pijnboompitten, knoflook, 20 gr Parmezaanse kaas, olijfolie en peper en zout in de keukenmachine en maal tot een fijne pesto.

Snijd de entrecote in heel dunne plakjes en verdeel ze over de borden. Garneer de carpaccio met de pesto, rucola, Parmezaan, tomaatjes en pijnboompitten. Bestrooi met wat peper en zout en serveer.

carpaccio

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ab 18 december 2020 at 17:47

    Niet bakken of vriezen. Dun vers snijden en tussen twee bak papiertjes dun meppen met een vleeshamer of deegroller ofzo.

  • Geef een reactie