Een van mijn lievelingsgerechten!
Ik kan gewoon niet geloven dat ik het recept voor deze kofta curry nog niet met jullie gedeeld heb. Dit gerecht is echt een van mijn lievelingsgerechten, en ik mag het dan ook graag maken wanneer ik gasten krijg. Misschien is dat de reden dat ik het nog niet gedeeld heb. Als er mensen komen eten dan vind ik het soms lastig om een hele fotografie sessie te gaan houden, het eten wordt dan immers toch wat koud. Mijn vader en Ria zijn er inmiddels wel aan gewend, maar verder probeer ik het toch wat te vermijden.
Toch heb ik al wel eens een eerdere poging gedaan om dit gerecht te delen. Ik had alleen het recept kwijtgemaakt waardoor ik het niet uit kon schrijven. Ik vond net wel de foto nog, HA HA. Wat een giller. De foto, en dan bedoel ik vooral de styling, is echt belabberd. En aan het eten te zien zijn mijn kookkunsten ook een stukkie vooruit gegaan. Wel erg grappig om terug te zien!
Maar goed, terug naar de curry. Dit gerecht is niet moeilijk om te maken. Je hebt er wel veel ingrediënten voor nodig. Tenminste, het valt wel mee, een aantal kruiden gebruik je dubbel. Door de ingrediëntenlijst lijkt het misschien een duur gerecht, maar wanneer je al een voorraadje kruiden hebt en deze dus niet meer hoeft te kopen is het ineens een heel goedkoop gerecht. Het enige wat ik moet aanschaffen voor dit gerecht is gehakt en gember, de rest komt uit de voorraadkast!
Deze kofta curry zit echt bomvol smaak. Dit komt doordat je niet te voorzichtig moet zijn met de kruiden. Het is juist lekker als het hoog op smaak is! Proef daarom goed tussendoor, en breng meer smaak toe als je het toch te weinig vindt. Proef je saus, maar ook je gehakt. Ja ik weet dat heel veel mensen dat een heel vies idee vinden, maar het is de enige manier om er achter te komen of je genoeg kruiden hebt toegevoegd.
Serveer bij deze kofta curry heerlijk zelf gemaakt naanbrood en rijst.
O ja, de basis van dit gerecht scheurde ik ooit eens uit een Allerhande, maar inmiddels is het helemaal verbouwd naar mijn eigen smaak.
Dit heb je nodig voor 4 personen (maar maak liever iets meer, ze blijven er van eten!):
Voor de saus, deel 1:
1 grote ui, gesnipperd
1/2 tl gemberpoeder
2 tl komijnpoeder
2 tenen knoflook, geperst
1/2 rode chilipeper, klein gesneden
Voor de saus, deel 2:
kleine duim gember, geschild en in stukjes
bosje verse koriander
2 tenen knoflook, geperst
400 gr tomatenblokjes
250 ml water
handje rozijnen
2 tl suiker
1 aubergine, in halve plakjes
Voor het gehakt:
500 gr half om half gehakt
3 tl kerrie
2 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl knoflookpoeder
1/2 tl gedroogde chilipeper (uit de molen)
1 ei
bosje verse koriander, fijn gehakt
Zo maak je het:
Begin met de saus deel 1. Verwarm wat olie in de pan en bak hierin de ui samen met alle kruiden en knoflook glazig. Laat een minuut of 10 op zacht vuur garen. Breng op smaak met peper en zout.
We gaan verder met saus deel 2. Pak een keukenmachine en doe hierin de ui, koriander, gember en knoflook. Maal fijn. Voeg dit toe aan de pan waar saus deel 1 in zit. Zet het vuur iets hoger en bak je mengsel een minuut of 3 mee. Door op deze manier je saus te maken krijg je verschillende texturen en smaken, lekker! Voeg nu de tomatenblokjes, het water, de rozijnen en de suiker toe. De aubergine laten we nog even achterwege. Laat de saus 20 minuten op zacht vuur, met het deksel op de pan, pruttelen. Proef of de saus op smaak is en voeg eventueel peper en zout toe.
Door met de gehaktballetjes. Doe alle ingrediënten voor het gehakt in 1 schaal en meng het gehakt goed. Proef of het op smaak is. Maak balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze in de saus. Laat de balletjes een minuut of 20 in de saus gaar koken.
Wanneer je kofta bijna klaar is zet je een grillpan met wat olie op het vuur. Hierin grill je de aubergine aan beide kanten. Schep de aubergine door de saus zodra ze mooi gegrild zijn.
Zorg in de tussentijd voor je rijst en naanbrood. Schep de kofta curry in een schaal en serveer ze met je bijgerechten.
1 Comment
Beste ik vind de curry lekker maar niet op de dag dat je hem maakt. De volgende dag is de beleving intens. Super lekker, dank je.