Mandarijnen soufflé

22 maart 2014

Mandarijnensoufflé

Een uitdaging is het wel, maar het resultaat is het waard!

Ik had nog nooit een soufflé gegeten, laat staan zelf gemaakt. Maar dat is het leuke aan een foodblog bijhouden: je moet jezelf een beetje blijven uitdagen. Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik begonnen aan een mandarijnen soufflé. Ik weet heus wel wat jullie denken hoor: hij is te plat en ingezakt. Ik kan dat niet ontkennen maar het komt door de tijd die we nodig hadden voor de foto. Toen ie uit de oven kwam was ie wel  mooi!

Wat je tijdens het maken van een soufflé nooit mag doen is het openmaken van het ovendeurtje om te kijken of de soufflé gaar is. De soufflé zal dan direct instorten en dan komt het echt niet meer goed. Het is dus wel een beetje gokwerk. Je soufflé is klaar als hij vanbinnen nog vochtig is, maar wel stevig. Ik noem dat fluffy, maar aan de reactie van Fabian te zien is dat niet duidelijk genoeg. Hij moet een beetje meeveren wanneer je er op drukt. Probeer het gewoon maar eens, als het lukt is het het echt waard!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

sap van 2 mandarijnen

75 gr mandarijntjes uit blik (zonder vocht)

1 tl maïzena, opgelost in 2 tl water

15 gr rietsuiker

50 gr kristalsuiker

2 eieren, alleen de eiwitten

beetje boter

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet een klein pannetje op middelhoog vuur en verwarm hier de mandarijnen, het sap en de rietsuiker in. Laat ongeveer 5 minuten inkoken en voeg dan de maïzena toe. Laat 1 minuut meekoken en pureer met de staafmixer. Giet over in een schaaltje en zet even weg.

Vet de souffléschaaltjes in met wat boter en bestrooi met 20 gr kristalsuiker. Zet tot gebruik even in de koelkast. Klop ondertussen de eiwitten op (kijk hier voor tips!). Voeg rustig de rest van de kristalsuiker toe. Je eiwittenmengsel is klaar wanneer je de schaal op z’n kop kunt houden. Schep heel voorzichtig en snel de mandarijnenpuree door de eiwitten. Het hoeft niet helemaal egaal te worden. Doe dit niet te lang of te lomp want dan sla je alle lucht uit je eiwitten. Schep het mengsel in de schaaltjes en zet zo’n 12 tot 17 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte van je schaaltje.

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie