Deze Mexicaanse bowl is de zomer in een kom!
Een Mexicaanse bowl, als je het mij vraagt is dat het perfecte eten bij dit mooie weer. Mits je de bbq niet aangooit natuurlijk, want dat kan ik ook heel goed begrijpen. Wij zetten m morgen aan voor een avondje vegetarisch barbecueën. Idee is om wat Oosterse smaken te gaan gebruiken, beetje Indonesisch. Ben heel erg benieuwd want nog nooit geprobeerd. In ieder geval ga ik saté van tempeh maken. Lijkt me echt heel lekker! Verder staan er aubergine en champignons op het menu, beide lekker gemarineerd. Beetje zoet/pittig moet het worden. Als het een succes is zal ik het binnenkort hier delen!
Voor een ieder die niet gaat barbecueën en nog wat inspiratie kan gebruiken is deze Mexicaanse bowl wellicht een optie. Het heerlijke aan zo’n bowl vind ik dat er zoveel verschillende dingen inzitten. Ja, dat levert wel een wat lange ingrediëntenlijst op, maar er staan geen hele gekke dingen tussen. Maar alles bij elkaar maakt het gewoon een heel lekker geheel. In deze Mexicaanse bowl vind je een zwarte bonenstoof, rijst, zoete aardappel, avocado, mais, tomaatjes, crème fraîche en koriander. En eigenlijk vind ik dat je ze allemaal nodig hebt en niet weg moet laten. Dan maar wat meer koolhydraten! Wij eten dit trouwens vanavond zonder zoete aardappel, want er is maar 1 supermarkt open op deze 1e Pinksterdag en die is helemaal leeg gerausd. Geen zoete aardappel meer te krijgen!
Bedenk wel even van te voren of je dit wilt gaan maken, de zwarte bonen moeten namelijk een nachtje weken in water. En je wilt ook rijpe avocado’s hebben, dat lukt ook meestal niet binnen een dag. Ff vooruit denken dus!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
Voor de bonenstoof (dit is voor 5 personen, wij vriezen hier altijd wat van in):
350 gr gedroogde zwarte bonen
2 uien, gesnipperd
1 paprika, in stukjes
2 grote tenen knoflook, geperst
1 tl komijnpoeder
1 tl gemalen koriander
1 tl gerookt paprikapoeder
400 gr tomatenblokjes + 3/4 blikje water
3 tl chipotle (soort sambal, top spul echt waar, verkopen ze o.a. bij de Appie. Anders kan je ook sambal gebruiken, wel ff goed proeven qua pittigheid)
2 tl suiker
En verder:
zoete aardappel van ongeveer 550 gr, geschild en in blokjes
1 tl gerookt paprikapoeder
200 gr rijst
140 gr mais
200 gr tomaatjes, in stukjes
koriander naar smaak
4 el crème fraîche
2 avocado’s, in reepjes
Zo maak je het:
Laat de bonen 1 nacht weken in water voordat je ze gebruikt.
Zet een pan op het vuur met wat olie erin en bak hierin de ui en paprika totdat de ui mooi glazig is. Voeg de knoflook, komijn, korianderpoeder en 1 tl gerookt paprikapoeder toe en bak even mee. Voeg nu de (uitgelekte) bonen, tomatenblokjes & water, chipotle en suiker toe. Laat op laag vuur 1,5 uur sudderen totdat de bonen gaar zijn maar nog wel een beetje bite hebben. Breng op smaak met zout en peper.
Wanneer je op de helft bent van de kooktijd van je bonen ga je de zoete aardappel klaarmaken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de stukjes zoete aardappel in een schaal of op de bakplaat en bestrooi met 1 tl gerookt paprikapoeder en wat zout en olie. Hussel door en zet 35 minuten in de oven. Tussendoor even omscheppen.
Kook de rijst volgens de verpakking gaar.
Als alles klaar is is het tijd om op te dienen. Maak denkbeeldige vakjes in je kom (of diepe bord) en doe hier schepjes bonen, rijst, zoete aardappel, tomaatjes, mais en avocado in. Schep in het midden van het bord een lepel crème fraîche. Bestrooi met koriander en serveer.
2 Comments
tadalafil
tadalafil
sweet girls twerking best porn site