Noodlesalade met pompoen en gember

19 februari 2017

Salade3

Deze plantaardige salade is een toppertje van Ottolenghi!

Niet vaak deel ik recepten uit kookboeken met jullie. Ik heb daar niet zo veel lol in, als je recepten uit kookboeken wilt kan je net zo goed het boek kopen denk ik. In het kookboek Plenty More, van Ottolenghi, kwam ik echter zo’n lekkere salade tegen dat ik besloot deze toch met jullie te delen.

Tijdens de lunch eet ik bijna elke dag een salade. Heerlijk vind ik dat. Niet te zwaar, maar wel de hele middag vullend. Soms vind ik het alleen best wel eens lastig om hier creatief in te blijven. Ik heb altijd haast en als ik het dan niet heb voorbereid eindig ik toch weer met dezelfde ingrediënten. Omdat ik graag iets nieuws wilde, en omdat ik meer veganistische recepten wilde, besloot ik de Plenty More eens in te duiken. Een heel fijn en mooi kookboek waar ik nog nooit iets uit gemaakt had. Raar he? Terwijl er zo veel lekkere dingen in staan met smaken waar ik gek op ben!

Ottolenghi kookt voornamelijk met alleen groenten en is gek op smaken uit het midden-oosten en Azie. Voor iemand die in een stad zoals Nijkerk woont, zoals ik, is het soms best lastig om aan de ingrediënten te komen die hij in zijn boeken gebruikt. Hier moet je namelijk voor naar de Toko. En tja, die heeft Nijkerkcity niet. Dit recept vraagt gelukkig niet om ‘moeilijke’ ingrediënten en is dus voor iedereen prima te maken.

De salade heeft een prachtige balans tussen zoet, zuur en pittig. Veel groenten, maar ook rijstnoodles die vulling geven. De noodlesalade is super makkelijk om te maken, maar het kost wel wat tijd om alles te snijden. Als je eenmaal klaar bent met snijden dan heb je wel wat: een heerlijke noodlesalade voor 4 personen. Of voor 2 personen 2x lunch, nog beter in mijn geval. Zeker dat ik dit vaker ga maken!

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

120 ml rijstazijn

1,5 el fijne suiker

20 gr verse gember, geschild en in hele dunne reepjes

1 flespompoen (geschild en leeg ongeveer 500-600 gr), geschild en in kleine reepjes van 5 cm bij 1/2 x 1/2 cm

2,5 el zonnebloemolie

160 gr rijstnoodles

8 radijzen, in hele dunne plakjes

12 peultjes (50 gr), in heel dunne reepjes

3/4 komkommer (300 gr), in hele dunne reepjes

3/4 rode peper, heel fijn gehakt

1 tl sesamolie

1,5 tl zwart sesamzaad

bosje verse koriander

cress ter garnering

 

Zo maak je het:

Zet een steelpannetje op en verwarm hier de azijn met de suiker, gember en 3/4 tl zout in. Haal van het vuur als de suiker is opgelost.

Wentel de pompoen door de zonnebloemolie en zet een grillpan op het vuur. Grill de pompoenstukjes totdat ze gaar zijn. Ik heb ze in 3 x gebakken. Als je ze allemaal gebakken hebt doe je ze in een schaal en overgiet je ze met de helft van de gemberdressing. Hussel goed door.

Kook de noodles volgens de verpakking gaar en spoel koud af.

Doe de noodles bij de pompoen en voeg alle overige ingrediënten behalve de cress toe. Breng indien nodig op smaak met extra peper en zout. Schep de salade op borden en garneer met de cress. Serveer de rest van de gemberdressing apart erbij.

 

Salade2

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie