Deze noodlesoep met eendenborst is echt een feestje!
Noodlesoep vind ik zo fijn! En toch had ik het nog nooit eerder helemaal zelf gemaakt. Waarom weet ik eigenlijk niet, het is niet moeilijk namelijk. Ik denk dat ik gewoon niet zo goed wist hoe ik het aan moest pakken. Maar een tijdje terug waren we bij Maarten, een goede vriend van ons die súper lekker kan koken (hij is dan ook kok 😉 ). Altijd als we bij Maarten en Roos eten krijgen we iets heerlijks voorgeschoteld. Of, zoals deze keer, moet ik zelf aan de slag. Dat is nou een slim staaltje delegeren.
De mannen waren druk met het bottelen van hun eigen gebrouwen biertjes. Tijd voor boodschappen en koken was er dus niet bij. Dan de vrouwen maar aan het werk zetten! Gewapend met een boodschappenlijstje van Maarten gingen we op pad. Weer thuis verdeelden we de taken. De noodlesoep bestaat namelijk uit een aantal onderdelen die eigenlijk allemaal zo ongeveer op hetzelfde moment klaar moeten zijn. Wat het iets makkelijker maakt is dat je een aantal dingen koud kunt bewaren, het wordt vanzelf warm wanneer je de bouillon erover giet. Handy.
Wij maakten deze noodlesoep met eendenborst. Een heerlijke combi! Ben je hier nou niet zo’n fan van zijn dan kan je natuurlijk ook kip of garnalen gebruiken. Mogelijkheden genoeg! Zoals je op de foto kunt zien is mijn eend nog aan de rode kant. Omdat ik mijn gerecht graag direct eet na het fotograferen heb ik hem niet helemaal medium gegaard, de eend moet voor de foto immers een tijdje in hete bouillon liggen en gaart dan door. Ga je deze noodlesoep zelf maken, gaar de eend dan tot 53 graden en meet de temperatuur op het dikste stuk.
Maart, dank voor dit lekkere recept!
Dit heb je nodig voor 2 personen:
125 gr noodles
750 ml water
1 stengel citroengras
stukje gember (klein duimpje)
3 tl chilisaus
2 tl soja saus
1/2 tl sesamolie
1 eendenborst (dit is erg veel, maar je gaart geen halve borst. Wil je niet alles gebruiken bewaar de rest dan voor over een salade o.i.d.)
1/3 potje Shichimi Togarashi (kruiden Johnny Boer)
2 tl suiker
scheutje olijfolie
100 gr peultjes, draadjes verwijderd
4 stengels paksoi
1 1/2 stengel bosui, in ringen
Zo maak je het:
Begin met de bouillon. Zet 750 ml water op en voeg het citroengras, gember, chilisaus, sojasaus en sesamolie toe. Laat de bouillon met het deksel op de pan trekken terwijl je de andere onderdelen maakt.
Snijd het vet van de eend voorzichtig in ruitjes. Gebruik hiervoor een super scherp mes. Je snijdt alleen in het vet, niet in het vlees. Door dit te doen krijg je straks een lekker knapperig huidje. Je eend komt er ongeveer zo uit te zien:
Besmeer beide kanten van de eend met wat olijfolie en bestrooi met de Shichimi Togarashi, suiker en peper en zout. Masseer de eend goed in.
Verwarm de oven vast voor op 75 graden.
Blancheer de peultjes een paar minuten en spoel koud af. Verdeel de peultjes vast over de kommen (het ziet er leuk uit als je elk ingrediënt z’n eigen ‘hoek’ geeft). Zet de grillpan aan en grill hier de paksoi op. Wanneer ze mooi bruin en gaar zijn snijd je ze in stukjes en leg je ze in de kommetjes.
Verwarm een pan tot deze héél erg heet is. Voeg geen olie of boter toe, maar leg de eend op z’n vetlaagje in de pan. Bak een minuut of 2 aan beide kanten totdat deze mooi bruin en krokant zijn. Leg de eend op een bakplaat, steek een thermometer in het dikste stuk en schuif de eend in de oven. Hij is klaar wanneer de thermometer 53 graden aangeeft, dit duurt ongeveer 4 minuten.
Proef ondertussen of je bouillon mooi op smaak is, voeg anders nog wat peper en zout of andere smaken toe. Zet het vuur uit en doe de noodles in de bouillon. Laat garen en verdeel dan over de kommen.
Snijd de eend in mooie plakjes en leg op de andere ingrediënten in de kommen. Bestrooi met bosui en eventueel wat rode peper en giet de bouillon erbij.
1 Comment
[…] is echt een fijne: snel klaar, smaakvol, en goed vullend. Op mijn blog vind je ook al een andere noodlesoep, met eend. Binnenkort plaats ik er ook nog een met steranijs en garnalen, mijn favoriet op dit moment. […]