Voor alle noten lovers.
Zo, het was weer zondag. Tijd om de keuken in te duiken! Ik had jullie verteld dat ik pas een high tea heb voorbereid toch? Ik maakte verschillende lekkernijen, zoals mosterdsoep, citroencakejes (maar dan een mini variant), scones en deze noten plaatkoek. Ik maakte ook super lekkere brownies met gezouten karamel, die zal ik binnenkort met jullie delen. Achteraf kreeg ik te horen dat de dames het aller enthousiast waren over deze noten plaatkoek. En dat snap ik best, want ik ben zelf ook behóórlijk enthousiast! En mijn familie ook trouwens, die vinden hem ook heerlijk. Zeker een blijvertje dus!
De inspiratie voor dit recept haalde ik van Kooktijdschrift.nl, een website welke ik tegenkwam op Pinterest. Ik heb de ingrediënten en de hoeveelheden iets gewijzigd, maar het idee van de gecondenseerde melk kwam daar vandaan. Gecondenseerde melk, hoor ik jullie denken, waar zit dat dan in? Nou voordat je de noten op de koek legt giet je er eerst een heel blikje gecondenseerde melk overheen. Toen ik dat de eerste keer las schrok ik me rot. Niet goed voor de lijn! Maar wees eerlijk, hoort een high tea goed voor de lijn te zijn?! Volgens mij geniet je er toch het allermeest van wanneer er vooral veel room, boter en suiker in zit. En dus heb ik het recept wat dat betreft gevolgd. En geloof mij, je wilt daar ook niet van afwijken. Heerlijk!!
Ik gebruikte een ongezouten notenmix met walnoten, hazelnoten, cashewnoten en amandelen. Zorg dat je een zakje koopt waar alleen noten in zitten en geen rozijnen e.d., dan krijg je namelijk een hele andere koek.
Dit heb je nodig voor ongeveer 16 stuks, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt:
100 gr speltbloem
100 gr boter, gesmolten
100 gr suiker
100 gr gedroogde kokos (zakje van Conimex bijvoorbeeld)
1 tl bakpoeder
50 gr pure chocolade, fijn gehakt
200 gr ongezouten gemende noten
1 blikje gecondenseerde melk
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakblik (brownie formaat) in met boter. Je kan hem bekleden met bakpapier maar het hoeft niet, mijne kwam er netjes uit. Meng de bloem met de suiker, kokos, bakpoeder, snufje zout en de gesmolten boter. Roer goed door elkaar. Voeg nu de heel fijne stukjes chocola toe en roer door. Giet je mengsel in het bakblik en druk goed aan. Schuif 10 minuten in de oven totdat de randjes licht bruin beginnen te worden.
Haal het blik uit de oven. Giet het blikje gecondenseerde melk erover en verdeel je noten over de bodem. Schuif 20 minuten terug in de oven (haal hem er echt met max 22 minuten uit want anders wordt de zijkant heel erg donker). Laat afkoelen, snijd in blokjes en serveer.
1 Comment
ziet er heel lekker uit, ik ben hem vegan aan het maken. heb de boter vervangen door kokosolie en de gecondenseerde melk door gecondenseerde kokosmelk. hij staat nu in de oven….trommel, trommel, trommel……kan bijna niet wachten