Ovenschotel met gehakt, linzen & zoete aardappel

9 april 2017

Een ovenschotel om zeker vaker te maken.

Ik zit weer eens achter de laptop. De afgelopen maanden heb ik zo extreem weinig geblogd dat ik nu even niet weet waar ik moet beginnen. Gek genoeg heb ik de laatste tijd weinig behoefte om te bloggen. Ik kook wel, maar niet perse elke keer nieuwe dingen, en de recepten die ik wel uitgeschreven heb staan nog niet online. Waarom dit is weet ik niet precies, maar ik heb wel een vermoeden. Allereerst zijn we afgelopen maanden regelmatig voor Boni Supermarkten bezig geweest. Recepten en styling, al met al aardig wat uurtjes. Als ik daar dan al een hele dag aan heb besteed heb ik niet zo’n zin om ook nog voor het blog aan de slag te gaan. Reden twee die ik kan bedenken is mijn werk. Een van de redenen dat ik ooit met mijn blog ben begonnen was dat ik wat plezier in mijn werk miste. Ik wist niet zo goed wat ik wilde, miste de horeca en eten en drinken heel erg. Het blog werd een uitlaatklep, een uitdaging. Nu in mijn nieuwe werk is mijn hoofd nog zo vol van alle nieuwe dingen en uitdagingen die op mijn pad komen, dat ik minder behoefte heb aan een extra uitlaatklep. Laatste reden? Het huis.

Want: Fabian en ik hebben een huis gekocht! Of tenminste, ons bod is geaccepteerd en we gaan nu zorgen dat al het papierwerk in orde komt. Per 1 augustus krijgen we de sleutel van ons eerste echte koophuis. Een kluswoning, dus dat wordt een uitdaging voor ons. De reden dat we dit huis graag wilden hebben is dat er een studio in de tuin staat. Perfect natuurlijk voor Fabian! En voor mij, want jeetje wat is dat handig. Maar je kan je bedenken dat dit niet over een nacht ijs is gegaan. Sinds januari denken we na over een nieuwe woning en zijn we dan ook actief op zoek geweest. Mijn hoofd is dan ook vaak ‘in de wolken’, dan zit ik na te denken over hoe ik het huis zal gaan inrichten. Deze momenten gebruikte ik eerder om na te denken over eten en nieuwe recepten..

Maar vandaag ben ik toch maar weer eens begonnen. Op het werk kreeg ik namelijk de vraag of ik een glutenvrije ovenschotel wilde maken. Tuurlijk! Nu moet ik zeggen dat de meeste ovenschotels die ik maak wel glutenvrij zijn, zoals bijvoorbeeld de courgette lasagne bootjes, zomerzuurkool en spruitjesschotel. De laatste 2 zijn misschien wat winters, maar zeker niet minder lekker. Eefke, bij deze een nieuw recept, en ik moet zeggen dat het echt heel erg lekker was. Zo’n verrassingsrecept, waarbij ik gewoon eens iets nieuws testte. Eet je lactosevrij? Laat dan de kaas weg. Vega? Vervang het gehakt door vegetarisch gehakt. Vegan? Laat vlees en kaas weg. Je kan het aanpassen aan je eigen wensen. Maar het allerlekkerst is natuurlijk zo als hieronder geschreven, yum.

 

Dit heb je nodig voor 3 personen:

650 gr zoete aardappel, geschild en in blokjes

1 ui, gesnipperd

2 wortels, geschild en in schijfjes

300 gr rundergehakt

1 tl gemalen venkelzaad

1 tl komijnzaad

2 tenen knoflook, geperst (kan je aan gerookt knoflook komen, probeer dat dan eens, heerlijk!)

200 gr sperziebonen (diepvries)

1 blik linzen van 400 gr, afgespoeld en uitgelekt

140 gr tomatenpuree

1 tl sambal

handje rozijnen

60 gr magere geraspte kaas

scheutje melk

chili vlokken

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de zoete aardappel op met heet water en kook in 10 a 15 minuten gaar. Giet af.

In de tussentijd verwarm je wat olie in de pan en hierin bak je de ui en wortel totdat de ui glazig is. Voeg de knoflook, venkelzaad en komijnzaad toe en bak even mee. Voeg het gehakt toe en breng op smaak met ruim peper en zout. Bak totdat het gehakt gaar is. Voeg nu de linzen, sambal, tomatenpuree, rozijnen en sperziebonen toe. Roer goed door en laat even warm worden. Draai het vuur uit en schep het mengsel in een ovenschaal.

Pureer de zoete aardappel met een scheutje melk fijn tot een puree. Voeg ruim peper en wat zout, de kaas en chilivlokken naar smaak toe en roer goed door. Schep de puree op het gehaktmengsel en smeer goed uit. Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven. De laatste 5 minuten even de grill erbij aan voor het korstje. Eet smakelijk!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Marleen 14 mei 2019 at 20:07

    Ik heb dit recept vandaag gemaakt. Mijn vriend en ik vonden het super lekker! Wij hadden verse sperziebonen, die zou ik wel even kort voorkoken.

  • Geef een reactie