Pan bolo (broodpudding!)

14 mei 2015

Broodpudding

Lang leve de Arubaanse keuken! Deze broodtaart of broodpudding is heerlijk!

Zo. Daar ben ik weer. Ik moet bekennen dat het me best wat moeite kostte om weer aan de gang te gaan. Na weken van afwezigheid (op internet dan he, de meeste tijd was ik wel gewoon in NL) vond ik dat ik nu toch echt maar weer eens moet beginnen. Vreemd is dat eigenlijk, ik was gewoon een beetje zenuwachtig om weer te gaan schrijven en zat het alleen maar uit te stellen. Maar ik ben van plan om vanaf nu echt weer actiever te gaan schrijven, heb er weer zin in!

Deze pan bolo is een recept van mijn collega Vilma. Jullie hebben al meer recepten van haar voorbij zien komen, maar deze mag echt in het favorieten lijstje! Pan bolo is een broodpudding die je maakt van, je raadt het al, oud brood. Verder zit er allemaal lekkers in waardoor het een zoet geheel wordt. Je kan speciaal een brood voor dit recept kopen, maar je kan ook alle restjes van je oude broden verzamelen in de vriezer. Heb je 22 sneetjes? Dan heb je voldoende om aan de slag te gaan.

Wanneer je de broodpudding net uit de oven haalt is ie nog heerlijk warm en zacht, echt een beetje als een heel erg dikke pudding. Wanneer de pan bolo afgekoeld is, dan wordt het meer een cake. Nog steeds super lekker! Zo uit het vuistje is ie echt om te smullen. De pan bolo is wel heel erg voedzaam, een klein stukje is echt genoeg.

Ik serveerde de pan bolo bij de brunch, maar je kan hem ook heel goed bij de koffie opdienen. Deze broodpudding is altijd lekker!

 

Dit heb je nodig voor een flinke ovenschaal (en dan bedoel ik ook echt een flinke!) of 2 cakeblikken:

1 oud brood naar keuze, in stukjes gescheurd

2 eieren

500 ml volle koffiemelk

ongeveer 250 ml water

1 l halfvolle melk

2 el boter

1 zakje bakpoeder

1 zakje vanillesuiker

500 gr rietsuiker

flink wat kaneel

2 handen rozijnen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Start nu met het scheuren van het brood. Doe alles in een grote ovenschaal of gebruik 2 cakeblikken.

Broodpudding 1

Giet nu het hele pak melk en het pakje koffiemelk over het brood.

Broodpudding 2

Stamp het brood fijn met de pureestamper. Het moet een dikke lobbige massa worden. Als je het te dik vindt voeg je wat water toe, wellicht heb je niet de gehele 250 ml nodig! Stamp door totdat het brood zo fijn mogelijk is. Je gaat zo verder met de garde om het nog fijner te maken.

Broodpudding 3

Voeg nu beide suikers, de eieren, een snufje zout, het bakpoeder en flink wat kaneel toe.

Broodpudding 4

Mix het geheel met de garde totdat je mengsel echt helemaal fijn is.

Broodpudding 5

Voeg de rozijnen en eventueel wat extra kaneel toe en roer goed door.

Broodpudding 6

Schuif de schaal 60 tot 90 minuten in de oven. Bij mij was het met 60 minuten klaar, maar wellicht heb je iets langer nodig. Je pan bolo is klaar als de boven- zij- en onderkant mooi goudbruin en gaar zijn.

Broodpudding

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie