Perencake met speculaas & custard

5 november 2017

Een hele fijne cake.

Ik zit er echt weer lekker in. De afgelopen weken heb ik lekker veel gekookt, en ben een aantal keer uit eten geweest. Genoeg materiaal dus om mijn blog weer te vullen! Grootste probleem is nog het tijd maken voor het uitschrijven. Want hartstikke leuk om veel te koken, als ik het niet uitschrijf hebben jullie (en ik straks ook niet) er niets meer aan. Ik heb er wel weer echt plezier in, waarschijnlijk omdat ik mezelf het bloggen niet meer opleg maar het gewoon doe wanneer ik daar zin in heb. En dat is een heel verschil met een jaar terug, toen ik eigenlijk vond dat ik 3 berichten per week moest plaatsen. Dit heb ik nu bijgesteld naar 2. Heb ik tijd, dan zie je er misschien 3 per week. Geen tijd? Dan maar 1, of wellicht dat ik dan eens een weekje oversla. Dit blog is mijn hobby, en hobby’s moeten vooral leuk zijn!

Terwijl ik dit bericht zit te typen begint het hier thuis echt super lekker te ruiken. Er staat een speculaas boterkoek in de oven… Jeetje wat ruikt dat goed! Hoelijk smaakt ie net zo goed. Als ie lukt dan zien jullie hem over een week of 2 (richting Sinterklaas) online.

Het recept dat ik vandaag voor jullie heb is een perencake. Een super luchtige perencake, dat komt doordat er 6 opgeklopte eiwitten inzitten. Dat zou ik zelf nooit bedenken, maar Yvette van Boven wel. De basis van deze cake komt uit haar boek Home Baked, ik ben daar echt super fan van. Ik heb het recept wat aangepast en er een herfsteditie van gemaakt. Lekker met speculaaskruiden! Ik moet jullie wel zeggen dat het niet het makkelijkste recept is van mijn blog. Of misschien kwam dat meer omdat ik liep te klooien. Ik was vergeten mijn boter uit de koelkast te leggen, dus ik dacht he ik leg hem even in de oven, die is toch nog ietsje warm van het ontbijt. Op zich natuurlijk super slim, alleen moet je dan in een gehaast moment niet snel de oven aan zetten om voor te verwarmen. Doe je dit wel, haal dan éérst je boter er even uit! Je raadt het al, ik had botersoep. Gelukkig wilde Fabian wel even nieuwe halen, maar deze boter moest ik toen koud gebruiken. Dat mengt dan weer niet lekker.. Enfin, niet mijn beste bakdag. Gelukkig was het resultaat wel goed!

De moeilijkheid van deze cake zit hem erin dat je meerdere stappen hebt. Custard maken, beslag maken en eieren opkloppen. En ag, verder valt het wel mee hoor. Gewoon goed lezen en koppie erbij. Custard is in deze perencake trouwens echt een winnaar. Lekker man! Maakt de perencake heerlijk zacht en romig. Wil je trouwens liever geen peren? Je kan allerlei fruit gebruiken. Appel kan ook goed, maar in de zomer zou steenfruit zoals perzik en pruim ook heel goed gaan (laat dan de speculaas weg). Yvette maakt hem met kruisbessen, lijkt me ook heerlijk.

Dit heb je nodig voor 1 cake:

Voor de custard:

60 ml slagroom

1 vanillepeul, opengesneden en het merg eruit geschraapt

3 eidooiers (eiwitten bewaren!)

1 el maizena

3 el witte basterdsuiker

 

Voor de cake:

200 gr boter op kamertemperatuur

200 gr witte basterdsuiker

3 tl speculaaskruiden

3 eieren, dooier en eiwit gesplitst (beide nodig!)

2 tl vanille-extract

200 gr bloem

1 tl bakpoeder

3 eiwitten (zijn over van de custard)

halve peer, in dunne plakjes

3 el suiker

 

Zo maak je het:

Begin met de custard. Verwarm de slagroom in een steelpannetje samen met de vanille (peul en merg). Draai wanneer de slagroom bijna kookt het vuur zo laag mogelijk. Laat trekken terwijl je aan de rest van de custard begint. Uiteindelijk zal je de helft van de slagroom overhouden.

Klop de 3 eidooiers samen met de maizena en de basterdsuiker op totdat je een zacht en luchtig mengsel hebt. Verwijder de peul uit de slagroom en giet de slagroom al kloppend bij het ei-mengsel. Giet het mengsel dan terug in de steelpan, zet op middelhoogvuur en roer totdat je een dikke custard hebt. Blijf goed roeren zodat je geen klontjes krijgt! Giet de custard in een schaaltje en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm (22 cm) in met boter en beleg de bodem van de springvorm met bakpapier. Klop de boter samen met de basterdsuiker luchtig. Voeg de 3 eidooiers een voor een toe. Voeg ook het vanille-extract toe en klop nog even door. Stop met kloppen en zeef de bloem samen met het bakpoeder, speculaaskruiden en wat zout boven de kom. Spatel goed door en zet even weg.

Klop in een brandschone kom de 6 eiwitten met een snuf zout op totdat ze stevig zijn (voor tips om eiwitten te kloppen kijk hier). Spatel het eiwitmengsel door het beslag, prober het zo luchtig mogelijk te houden maar zorg dat het wel goed gemengd is. Schep de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel hier de custard over, verdeel netjes tot een gelijke laag. Schep hier de rest van het beslag op. Verdeel de peer mooi over de bovenkant van het beslag en strooi er de 3 el suiker over. Schuif 40 minuten in de oven en laat helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Anto 5 november 2017 at 11:16

    Bedoel je speculaaskruiden???

    • Reply Sabine 5 november 2017 at 11:49

      Yes, thanks voor de oplettendheid!

    Geef een reactie