Piccalilly

17 mei 2014

Picallily 2

Ben je gek op piccalilly? Probeer dit recept eens!

Piccalilly. Dat is zo’n bijgerechtje dat je eigenlijk altijd in een potje uit de winkel koopt. Wat ik jammer vind is dat de groenten altijd zo fijn zijn, en de smaak wat vlak. Wat een groot contrast met deze huisgemaakte! In dit recept (dat ik geleend heb van Jamie Oliver) houd je de groenten vrij groot en kook je ze kort waardoor ze mooi knapperig blijven. Doordat er lekker wat kruiden e.d. inzitten is de smaak bij elke hap anders. Echt heerlijk!

Als je deze piccalilly maakt moet je wel zorgen dat je schone potjes op voorraad hebt. Deze potjes moeten minimaal in de vaatwas geweest zijn. Geen vaatwas? Geeft niet hoor, ik ook niet. Leg de potten dan in kokend heet water met een schep soda. Spoel ze na ongeveer een uur af met heet water et voila, je hebt schone potten. Dit recept geeft ongeveer 1 kg piccalilly. Als je denkt dat dit niet op komt, geef het dan eens als cadeau! Labeltje eraan, sticker erop en klaar ben je. De potten zijn ongeveer 6 maanden houdbaar op een koele plek, maar als ze open zijn geweest nog 4 weken. Zet ze dan in de koelkast.

De piccalilly is heerlijk bij een stukje kaas, gehaktbal, stamppotten en bij ham.

 

Dit heb je nodig voor 1 kg piccalilly (ongeveer 4 potten):

650 ml witte natuurazijn

2 el korianderzaadjes, fijn gekneusd in de vijzel

halve winterpeen, in stukjes van 1 cm

3 grote sjalotten, gesnipperd

1 kleine bloemkool, in roosjes

3 el bloem

3 el mosterdpoeder

1 tl gemberpoeder

1 el kurkuma

100 ml witte wijnazijn

1 courgette, plakjes in kwarten

80 gr sperziebonen, fijn gesneden

3 tenen knoflook, in plakjes

220 gr suiker

 

Zo maak je het:

Doe de natuurazijn samen met de korianderzaadjes in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de wortel, bloemkool en sjalotjes toe, zet het vuur laag en laat 4 tot 5 minuten zacht koken. De groenten moeten nog een beetje knapperig zijn.

Meng de bloem met het mosterdpoeder, gemberpoeder en kurkuma door elkaar in een bakje en voeg hier langzaam de witte wijnazijn bij. Roer tot een gladde massa en zet even weg.

Doe de courgette, boontjes, knoflook en suiker in de pan met groenten. Kook (roer ondertussen) 2 minuten totdat de suiker is opgelost. Giet de pan af boven een vergiet en vang het vocht op.

Doe het mosterdmengsel in de lege pan en zet op middelhoog vuur. Roer het azijnvocht er langzaam door en breng aan de kook. Heb je klontjes? Ga er dan een paar keer met de staafmixer door. Laat de azijn 10 tot 12 minuten zacht koken totdat het ingedikt is tot (dunne) vla dikte.

Doe de groenten weer terug in de pan, voeg wat peper en zout toe en meng alles goed door elkaar. Schep in de potten.

 

Picallily 1

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie