Pittige ketjap tempeh

17 maart 2019

Deze pittige ketjap tempeh is snel en makkelijk te maken!

Wat een weertje jongens buiten, bah. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb het er wel weer aardig mee gehad. Volgens mij kunnen we allemaal wel weer wat vitamine D gebruiken! Zo lang je lekker in bed kan blijven en buiten de wind en regen hoort is het gelukkig allemaal wat minder erg, dus daar probeer ik deze morgen dan maar van te genieten.

Tempeh

Genoeg over het weer, laten we het eens over tempeh gaan hebben. Hebben jullie dat wel eens gegeten? Het is zo’n product dat ik altijd voorbij liep in het schap. Zit in zo’n bijzonder wit papiertje, en dan ingepakt in plastic. Van de buitenkant heb je eigenlijk geen idee wat erin zit. De reden dat ik besloot het toch te kopen is dat mijn zusje dit regelmatig eet. Zij haalt een heerlijke variant bij de Toko en strooit deze over de roti. Echt heel erg lekker! Maar in Nijkerk-city is er geen toko, en om nou naar Amersfoort te rijden voor tempeh vond ik wat overdreven.

Tempeh is een blok van gefermenteerde soja. Het ziet er heel bijzonder uit als je het in plakken snijdt, de structuur is erg mooi. Dat het gefermenteerd is zie je ook wel duidelijk: de buitenkant van de tempeh lijkt op de witte korst van brie. In ieder geval doet het mij daar aan denken. Tempeh heeft op zich al wel een aardig ‘eigen’ smaak, maar je kan hem eenvoudig nog lekkerder maken.

Pittige ketjap tempeh

Het lekkerste is als je tempeh wat knapperig wordt. Dat is dan ook het startpunt wanneer je dit recept maakt. Lekker knapperig bakken, in een rode peper en ui. Zo wordt het zowel krokant als spicy. Door er op het laatst ketjap bij te doen verlies je dat echte knapperige wel weer, ze worden eerder wat sticky. Dat maakt deze pittige ketjap tempeh wat mij betreft juist zo lekker! Het recept is eenvoudig te maken voor meerdere personen, dan bak je gewoon in delen. Je eet deze tempeh bijvoorbeeld samen met de sambal eieren, als vegetarische optie bij je nasi, over je roti of je doet de restjes in een salade. Mogelijkheden genoeg!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 blok tempeh van 250 gr, in gelijke stukjes gesneden

1 ui, klein gesnipperd

1 rode peper, fijn gehakt

3 el ketjap

rijstolie of zonnebloemolie

 

Zo maak je het:

Verwarm wat van de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en peper op laag tot middelhoogvuur. Zorg dat de uien niet bruin en knapperig worden, dan heb je straks zwarte uien op je tempeh. Wanneer je uien mooi zacht zijn zijn, kleine 10 minuten, voeg je extra olie toe en ga je de tempeh bakken. Zorg dat je vuur wat hoger staat zodat ze lekker krokant gaan bakken. Voeg extra olie toe als dat nodig is. Wanneer je tempeh rondom mooi bruin is en licht crispy voeg je de ketjap toe. Zorg dat de ketjap de tempeh goed bedekt. Verwarm/bak een minuut of 2 en serveer direct.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tessa Berg 28 maart 2019 at 08:28

    Wauw, ziet er heerlijk uit! Gek vraagje misschien, kan dit bijvoorbeeld ook met olijfolie?

  • Reply bwerpipes water smart 24 april 2024 at 22:59

    Enhance Your Farm’s Productivity with Bwer Pipes: Discover Bwer Pipes’ comprehensive range of irrigation products designed for Iraqi farmers. Our high-quality pipes and sprinkler systems ensure even water distribution for healthier crops and increased yields. Explore Bwer Pipes

  • Geef een reactie