Pompoen – kikkererwtenburger

22 januari 2017

Pompoenlinzenburger2

Een ontzettend lekkere vegetarische maaltijd.

Wij eten eigenlijk altijd lekker, maar soms ben ik éxtra tevreden. Zoals vanavond, na het eten van deze pompoen – kikkererwtenburger. Wat een ontzettend lekker gerecht!

Diverse mensen in mijn omgeving zijn bezig met het zoeken naar een gezondere levensstijl. Minder suiker, minder koolhydraten, minder alcohol of minder vlees. Zelf ben ik hier niet zo mee bezig, ik probeer gevarieerd te eten en denk dat dat voor mij goed werkt. Ik kan aan mezelf merken als ik een tijdje meer suiker heb gegeten, dan heb ik er ook meer zin in. Vooral in de vorm van chocola. Gek he, dat je dat zo snel kunt merken. Met koolhydraten houd ik wel rekening. Als ontbijt of lunch zal je mij niet snel brood zien eten. Meestal eet ik kwark in de ochtend en een salade of ei gerecht als lunch. ’s Ochtends eet ik wel granola, en soms havermout. In ieder geval probeer ik hier niet mega veel van binnen te krijgen, eiwitten vind ik belangrijker. Alcohol drink ik in principe niet door de weeks dus hier ligt voor mij geen moeilijkheid. Waar deze wel ligt, is bij het eten van vlees.

Wij verkeren in de luxe positie dat wij altijd veel vlees in huis hebben. Dit komt door de fotografie klussen van Fabian. Heel fijn, de vriezers liggen altijd vol. Naast dat ik het erg lekker vind, vind ik het ook wel eens lastig. De trigger om meer vegetarisch te eten is er eigenlijk niet. Daar baal ik wel eens van, want ik weet heus wel dat het niet goed en zeker niet nodig is om elke dag vlees te eten. Toch kom ik daar wel vaak op, al wissel ik ook wel eens af met vis.

Als ik mijn receptenindex bekijk dan zie ik daar eigenlijk ook wel het bewijs voor mijn vlees consumptie. Of eigenlijk zie ik vooral dat er te weinig vega gegeten wordt. Die lijst is véél te kort. Ik heb mezelf voorgenomen om hier verandering in aan te brengen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor jullie. Want ik snap best dat je misschien het idee hebt dat het eten saai is zonder vlees. Ook ik ben namelijk gek op de wat zoutige, vettige smaak die vlees aan je gerecht geeft. Door meer vegetarische recepten te plaatsen hoop ik jullie een beetje te helpen om lekker (en zeker niet saai!) vegetarisch te eten. En nee, dit gaat geen vega blog worden. Ik houd van vlees en zal hier zeker recepten over blijven schrijven. Gewoon wat meer afwisseling, dat is het idee.

Begin deze maand deelde ik al een heerlijke wortel-linzensoep met jullie, zonder vlees. Vandaag deel ik mijn pompoen – kikkererwtenburger. Jeetje wat was dit ontzettend lekker. Twee jaar terug maakte ik een bietenburger, welke tot de dag van vandaag altijd goed bekeken wordt. Het is dan ook een toppertje. Deze nieuwe burger past absoluut ook in die categorie. Zoet, kruidig, pittig, knapperig, vullend.. Fabian en ik vonden het heerlijk. Ze zijn erg makkelijk te maken en zeker ook geschikt voor een doordeweekse dag. Liever geen brood erbij? Maak er een salade bij, ook heerlijk! Zo eet ik ze morgen, voor de lunch. Deze pompoen – kikkererwtenburger ga ik zeker vaker maken!

 

Dit heb je nodig voor 6 broodjes (reken ongeveer 1,5 broodje per persoon):

350 gr pompoen, ongeschild en in kleine blokjes

1 tl gemalen komijn

1 tl gemalen venkelzaad

1 tl pikant paprikapoeder

zeezout

1 el olijfolie

 

blik kikkererwten van 400 gr, afgespoeld en uitgelekt

1 grote ui, in halve ringen

10 gr gember, geschild en in blokjes

2 tenen knoflook

1 tl sambal

1 ei

80 gr maismeel (polenta)

olijfolie

 

6 broodjes

1 avocado, in reepjes

80 gr zachte geitenkaas

sla

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de stukjes pompoen samen met de olie, kruiden en zout in een ovenschaal en roer goed door. Schuif 30 minuten in de oven, totdat de pompoen gaar en zacht is.

Doe de kikkererwten samen met de ui, gember, knoflook, sambal en peper & zout in de keukenmachine en maal ‘fijn’. Zorg dat je geen pap krijgt maar dat de structuren duidelijk herkenbaar blijven!

Doe de pompoen in een schaaltje en prak fijn. Doe het kikkererwtenmensgel erbij en roer goed door. Voeg nu het ei en de helft van het maismeel toe. Roer goed door.

Verwarm wat olie in een pan. Ondertussen maak je burgers van je pompoen mengsel. Dip deze in het overige maismeel. Bak de burgers in de pan op niet te hoog vuur. Beleg in de tussentijd de broodjes met sla en avocado. Als de burgers aan beide kanten bruin zijn schep je ze op de broodjes. Leg er wat geitenkaas op en serveer direct.

Pompoenlinzenburger1

 

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Laura 16 oktober 2017 at 18:27

    Hoi Sabine,
    Ze waren heel lekker! Moest alleen wel een stuk meer maismeel toevoegen want het bleef erg nat.
    Wij hebben het ipv geitenkaas met een yoghurtsausje gegeten.
    Mjam!
    Groetjes Laura

    • Reply Sabine 22 oktober 2017 at 08:24

      Hoi Laura, goed om te horen dat ze goed gelukt zijn! Het kan inderdaad zijn dat je iets meer mail nodig hebt, is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de groenten. Goed opgelost! 🙂 Groetjes Sabine

    Geef een reactie