Een heerlijke pompoencake naar Arubaans recept!
Deze zondag was het maar weer eens tijd om wat te bakken. Het viel me namelijk op dat er op de eerste pagina van mijn blog geen zoet recept meer te vinden was. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! En omdat het niet echt subtropisch is (het regent de hele dag al een beetje) besloot ik aan de gang te gaan met een zonnig recept van mijn Arubaanse collega. Of beter gezegd, haar dochter. Die kan namelijk erg goed bakken (en ik kan het weten want ik mag regelmatig iets proeven!) en heeft goed uitgezocht hoe je deze Arubaanse klassieker nou het beste kan maken.
Misschien vinden jullie dit meer een recept voor de herfst. Dat is het, gezien de pompoen, misschien ook wel een beetje. Maar op Aruba schijnt het hele jaar de zon dus eten ze deze cake ook bij mooi weer, dus ik vond dat ik hem best met jullie kon delen. Flespompoenen zijn ook het hele jaar door in Nederland te krijgen, dus dat is geen probleem.
Deze pompoencake is behoorlijk zwaar en machtig. Kan ook niet anders met al die ingrediënten die er in gaan! Ik gebruikte een hoge springvorm waardoor je een hoge cake krijgt, maar je kan natuurlijk ook een langere rechthoekige bakvorm gebruiken zodat ie lager wordt. Je kan de cake ook in een cakeblik bakken, ik denk dat je dan ongeveer 2 caken hebt. Het leuke aan een hoge vorm is dat je de cake doormidden zou kunnen snijden en er bijvoorbeeld roomkaas tussen kunt smeren. Lijkt me ook heerlijk!
Mocht je bang zijn voor een sterke pompoensmaak, dan hoeft dat niet. De cake is vooral zoet, maar smaakt niet uitgesproken naar pompoen. Gewoon voorschotelen aan de pompoenhaters dus!
Dit heb nodig voor minimaal 20 stukjes (mijn springvorm was 24×24 cm):
kuipje Bona boter van 500 gr
450 gr fijne suiker
4 eieren
1 zakje vanille suiker (8 gr)
1 zakje bakpoeder (15 gr)
500 gr patent tarwebloem (deze is extra fijn)
500 ml volle koffiemelk
550 gr flespompoen geschild en zonder pitten (weeg 600 gr af en verwijder dan schil en pitten zodat je ongeveer op 550 gr zit)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een pan heet water met wat zout op. Snijd de pompoen in stukjes (ik vind het makkelijker om de schil eraf te halen als de pompoen eerst gekookt is, maar je mag hem er ook van te voren af halen) en kook in een minuut of 10 gaar. Verwijder de schil als je dit nog niet gedaan had en prak de pompoen tot puree. Zet even weg.
Doe de boter en suiker in een diepe, grote kom en mix net zolang tot je een mooi romig mengsel hebt.
Doe de eieren in een hoge maatbeker en klop ook deze romig. Dit duurt minimaal 5 minuten!
Doe de eieren bij het boter-suiker mengsel in en klop samen tot een mooie romige massa. Meng in een kom de bloem met de vanille suiker, bakpoeder en wat zout. Doe dit in een zeef en voeg toe aan het ei-mengsel. Voeg de koffiemelk ook toe en mix opnieuw totdat je mengsel weer egaal en romig is. Het is nu tijd om de pompoen toe te voegen. Voor de laatste maal mix je het goed door.
Vet je bakblik in met wat boter en giet het cakebeslag erin. Schuif 70 minuten in de oven of totdat je satéprikker schoon uit je cake komt als je er in prikt. Wordt je cake te bruin? Dek dan af met wat aluminiumfolie.
De cake lijkt trouwens wat vochtig van binnen, maar dan is ie al wel gaar. De zware pompoen zakt naar beneden waardoor de cake onderin vochtiger en compacter is.
Bestrooi de cake met wat poedersuiker en serveer.
No Comments