Prei mosterdsoep met spek

20 januari 2015

_MG_5610

Een heerlijke snelle soep.

Yes het was weer tijd voor een soepje. Wat ben ik daar toch gek op! Vooral als ze ook nog eens lekker snel klaar zijn. Nou, deze mosterd preisoep valt wel in die categorie! Met 20 minuten staat ie op tafel. Handig toch?

Wist je dat er 2100 jaar voor Chr. al prei werd gegeten? We kunnen dus wel stellen dat deze groente super oud is. Door de jaren heen heeft de prei zich wel behoorlijk ontwikkeld want de groente is het hele jaar door van Hollandse bodem verkrijgbaar en heeft ook nog eens een goede prijs. Kijk, daar houden we nou van.

Maar nu terug naar de soep. Deze soep bevat naast prei namelijk ook flink wat mosterd. Dat maakt hem lekker pittig. De spekjes maken het juist weer wat zouter en geven een lekkere bite aan de soep. Liever geen spek? Je zou ook zalm kunnen gebruiken of het helemaal weglaten. De soep is zonder ook heerlijk. Kijk met prei wel altijd uit dat je het goed wast. Zand in je soep is namelijk geen pretje!

Het basisrecept van deze soep komt trouwens uit de Allerhande.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

2 of 3 preien, ongeveer 500 gr, in ringen en goed gewassen!

2 aardappels, geschild en in stukjes

2 tenen knoflook, geperst

1 l kippenbouillon

2 grote el mosterd

125 ml crème fraîche

bakje spekjes, uitgebakken

 

Zo maak je het:

Leg alvast een handje prei apart voor de garnering. Zet een grote pan op het vuur en bak de overige prei en aardappel even goed aan. Laat niet bruin worden, maar zorg dat het zacht wordt. Voeg de knoflook toe en bak mee. Overgiet met de bouillon en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de crème fraîche en de mosterd toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat extra mosterd. Schep de soep in een kom en bestrooi met wat spekjes en wat ringetjes prei.

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Ina van de Waerdt 20 januari 2015 at 19:28

    Haaai Sabine, kan je de aardappel ook vervangen voor iets anders zondeval de smaak verloren Gaat? Mag even geen aardappel op iets soortgelijks! Groetjes, Ina

  • Reply Jorina 23 januari 2015 at 16:41

    Wij gaan hem nu kekker proberen!!:) bij mn mams!;)

  • Reply Sabine 24 januari 2015 at 11:32

    Hi Ina,

    Al even via Facebook besproken dat je het kan vervangen voor bijvoorbeeld knolselderij. De aardappel zorgt namelijk alleen voor de binding, niet voor de smaak. Ik ben benieuwd hoe die wordt!

    Gr. Sabine

  • Reply Sabine 24 januari 2015 at 11:32

    En was ie lekker Jo? 🙂

  • Reply Bruine bonensoep - Cuisinevansabine.nl 13 november 2016 at 10:52

    […] besluiten om dit te gaan maken. Wil je een hele snelle en heerlijk verwarmende soep? Maak dan deze mosterd-preisoep eens. […]

  • Reply Sam 7 maart 2018 at 12:30

    Nu 1 keer gemaakt met aardappel en 1 keer met knolselderij.. laatste vind ik nog lekkerder! Ik voeg wel een el minder mosterd toe anders proef ik geen prei meer. Al met al een van de favo soepjes hier.

  • Reply Maaike 29 mei 2018 at 14:58

    Heb m vegan gemaakt door rice cuisine, groentebouillon en geen spekjes, en het was erg lekker (ook mijn kinderen vonden het lekker). Ik had wel 4 preien nodig voor 500 gram trouwens.

  • Geef een reactie