Een lekker fris bijgerecht, perfect voor de herfst.
Afgelopen maandag aten wij heerlijk Limburgs zuurvlees (recept volgt!). Dat eet je natuurlijk met lekkere frieten en een salade of rode kool. Ik kon niet kiezen, wat zou nou lekkerder zijn? Daarom besloot ik maar eens iets te maken dat ik nog nooit gehad had: rode kool salade. En echt, verrassend lekker!
Ik besloot niet voor de klassieke combi met appel te gaan, maar heb deze vervangen voor sinaasappel. De sinaasappel gaat in mooie partjes door de salade. Je moet ze netjes uit de vrucht snijden, je wilt geen velletjes erbij! En ja dit is een rotklusje. Ik ben er nog steeds niet erg handig in, terwijl het toch bij mijn opleiding hoorde (had ik ontbijtdienst, en geen ontbijt zonder sinaasappelpartjes! Zucht…). Maar oefening baart kunst hoor, gewoon even doorzetten.
Ik heb de salade behoorlijk neutraal gehouden ivm het zuurvlees, maar voeg gerust andere ingrediƫnten toe.
Dit heb je nodig voor 6 personen:
1 rode kool, zo dun mogelijk gesneden
1 rode ui, gesnipperd
2 sinaasappels
2 handjes rozijnen
2 handjes walnoten, grof gehakt
3 el (Griekse) yoghurt
2 tl karwijzaad
Zo maak je het:
Doe de dunne reepjes rode kool in een schaal. Meng de rozijnen en rode ui er doorheen. Snijd met een scherp mes de schil van de sinaasappels. Zorg dat al het witte spul weg is, dit is namelijk bitter en niet zo mooi. Snijd dan voorzichtig een voor een de partjes sinaasappel uit de vrucht en voeg toe aan de rode kool. Gooi het middenstuk van de sinaasappel (waar je de partjes uitsneed) niet weg!
Meng de yoghurt met het karwijzaad en wat peper en zout. Pers de twee middenstukken van de sinaasappels uit boven de yoghurt en meng goed door. Voeg toe aan de salade, meng goed door en bestrooi met de walnoot.
No Comments