Salade met pompoen, feta en hazelnoten

17 januari 2016

Pompoensalade geitenkaas

Een favorietje.

Hebben jullie een lievelingsgroente? Pompoen staat bij mij absoluut in de top 3. Ik ben er zo ontzettend gek op, zolang het kan eten we het elke week wel een keer. Door de pasta, als soep, met geitenkaas.. En ook in een salade. Omdat ik het zo lekker vind heb ik geprobeerd ze dit jaar in de tuin te kweken. Helaas hebben mijn plantjes de eerste nacht buiten na het (binnen) voorzaaien niet overleefd. Ik ben dus afhankelijk van de supermarkt of polder pompoenen. En gelukkig zijn ze tegenwoordig ook nog de hele winter te krijgen, dus ik kan mijn lol nog wel op!

Ik ben eigenlijk het meeste gek op de kleine oranje pompoen. Soms zie je ook wel eens groene pompoenen liggen, maar die heb ik nog niet geprobeerd. Staat dus zeker op het lijstje om een keertje te proberen. De flespompoen is ook prima, doet het vooral goed in soepjes. Het voordeel van de kleine oranje pompoenen vind ik dat wij met het avondeten altijd voldoende hebben aan een halve, we eten dus 2x van een pompoen. Handy!

De salade hierboven heb ik afgelopen oktober gemaakt toen we Amerikaanse gasten op mijn werk kregen. Een van de heren eet geen vlees, dus ik moest opzoek naar een salade die stevig was (herfst), maar toch geen vlees bevatte. Je snapt, als snel kwam ik weer uit bij mijn favoriet. De schaal is schoon opgegaan.. En wij eten hem thuis nu ook regelmatig. Een gezonde winterse salade, perfect als licht hoofdgerecht, bijgerecht of lunchgerecht.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

3/4 pompoen, pitten verwijderd en in kleine stukjes gesneden

1 tl komijnzaad

2 handen verse spinazie

1 appel, in stukjes

handje cranberries, gehakt

handje hazelnoten, kort geroosterd en gehakt

kleine rode ui, gesnipperd

stukje feta om te verkruimelen

1 el balsamico azijn

2 el olie

kleine tl honing

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 200 °C. Rooster de pompoen met 1 tl komijnzaad, een scheutje olie en peper en zout 35 tot 40 minuten in de oven. De pompoen is klaar als ie mooi zacht en geroosterd is.

Meng de balsamico azijn met de olie, honing, peper en zout tot een dressing. Proef of de dressing fris genoeg is, voeg anders nog wat balsamico azijn toe.

Meng de appel met de spinazie, rode ui, cranberry, pompoen en de dressing. Doe in een mooie schaal en bestrooi met de feta en hazelnoten.

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie