Salade met zalm & groene groenten

5 juni 2016

Salade zalm1

Review van Wilde Alaska Zalm plus een heerlijk recept voor een fijne salade met deze zalm!

Wat is het lekker warm! Echt super toch? Ik word er in ieder geval erg blij van. Dit weer betekent vaak dat ik niet zo’n zin heb in zware maaltijden. Ik heb dan veel meer zin in een salade. En dat kwam goed uit, want van Wilde Alaska Zalm kreeg ik een pakje thuisgestuurd met echte wilde sockeye zalm. Die paste goed in mijn lunch!

Wilde Alaska Zalm verkoopt diverse vis- en zeeproducten. Zo verkopen ze blikjes vis, zeewierproducten en mooie borrelpakketten. Hun hoofdproduct is natuurlijk de wilde sockeye zalm. Deze zalm wordt in het wild gevangen in Alaska. Zoals je misschien wel weet worden wilde zalmen geboren in een rivier, hier leeft hij 3 jaar voordat hij naar zee zwemt. Na 3 jaar in zee geleefd te hebben zwemt de zalm tegen de stroom in terug de rivier in, om rustig zijn eitjes te kunnen leggen. Hierna sterft hij. De sockeye zalm wordt net voordat hij de rivier terug in wil zwemmen gevangen en gedood. Nu denk je misschien van he, als die zalm toch gedood wordt voordat hij zijn eitjes kan leggen, wordt deze zalm dan niet met uitsterven bedreigd? Het antwoord is nee. De zalmen die terug de rivier in zwemmen worden door een sonar systeem geteld. Zodra er voldoende zalmen terug de rivier in gezwommen zijn om hun eitjes te leggen, krijgen de vissers een seintje dat ze mogen gaan vissen. De enige maand dat de vis gevangen wordt is in de maand juli.

Zodra de zalm gedood is wordt hij gerookt, vacuĆ¼m verpakt en daarna langzaam gekookt in zijn eigen natuurlijke sappen. De zalm kan hierdoor ongekoeld tot 18 maanden bewaard blijven! En dat is natuurlijk heel bijzonder en handig (bijvoorbeeld wanneer je deze mooie zalm cadeau wilt doen).

Ik ben groot fan van deze zalm. De smaak en textuur is niet te vergelijken met die van ‘normale’ koud gerookte zalm. De vis is veel vleziger, heeft echt lamellen die je eraf kan halen. Ik heb al verschillende gerechten met deze zalm gemaakt. Een aantal zijn er te bewonderen op de website van Wilde Alaska Zalm. Zelf vind ik de vis het lekkerste wanneer je deze zo puur mogelijk eet. Bijvoorbeeld door een salade, als garnering op een klein soepje, op een mooi hapje of gewoon lekker op een toastje. Natuurlijk kan je hem ook door de pasta doen (bijzonder lekker), maar de zalm zal dan helemaal uit elkaar vallen en oogt niet meer zo mooi.

Dit keer maakte ik dus een heerlijke salade met zalm. De salade zit vol met groene groenten zoals asperges, komkommer en avocado. Ook zit er een lekker eitje in. Heerlijk als lunch!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen (lunch formaat):

75 gr gerookte zalm

100 gr groene aspergetips

2 eitjes, medium gekookt en in 8 partjes gesneden

1/3 komkommer in kleine blokjes

1 kleine avocado, in blokjes

1 bosui, in ringetjes

paar flinke handen sla naar keuze (ik gebruikte salanova)

2 el citroenolijfolie

1/2 tl honing

1/2 tl appel azijn

 

Zo maak je het:

Kook de eitjes totdat deze medium gekookt zijn. In de tussentijd verwarm je de grillpan en grill je de aspergetips totdat ze beetgaar zijn. Doe dit in een klein beetje olijfolie, bestrooi met peper en zout.

Verdeel de sla met de komkommer en avocado over een schaal. Maak de dressing door de citroenolijfolie te mengen met de honing en de appel azijn. Giet over de sla en hussel deze goed door.

Snijd de aspergetips doormidden en hussel door de salade. Scheur of snijd de zalm in kleine stukken en verdeel ook over de salade. Verdeel je ei erover, en bestrooi met de bosui. Maal er wat peper en zout over en serveer (eventueel met wat eetbare bloemen).

Eet smakelijk!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie