Sambal goreng telor – Sambal eieren

10 maart 2019

Heerlijk vegetarisch bijgerecht.

Sinds een tijdje proberen Fabian en ik meer vegetarisch en koolhydraat-arm te eten. Fabian volgde namelijk een training waarbij je handvatten leerde om beter in je vel te zitten. Huiswerk: een week lang geen vlees, suikers, alcohol en koffie. Na deze ene week merkte hij al verschil, voelde zich fitter. Daarom hebben we besloten hiermee door te gaan. Niet fulltime, want we houden nou eenmaal van al deze 4 dingen, maar wel voor ongeveer 5 dagen in de week. In het weekend zondigen we wat, Fabian bakt een zuurdesem en we eten ‘s avonds een lekker stukje vlees (heerlijke spare ribs afgelopen vrijdag, moet ook kunnen!) of wat vis. Op die manier is het prima vol te houden  en missen we het totaal niet. Vooral Fabian is al aardig wat gewicht verloren, een fijne bijkomstigheid!

Maar koolhydraat-arm én vegetarisch blijkt best een lastige combi. Want waar je koolhydraten weg laat, voeg je eiwitten toe. En andersom. Best een uitdaging dus om leuke en lekkere recepten te verzinnen die ook nog goed vullend zijn. En eerlijk gezegd is dit zo’n leuke uitdaging dat het een van de redenen is dat ik weer ben gaan bloggen. Want als ik er moeite mee heb en niet super veel kan vinden online, dan zijn er vast meer mensen met dit probleem. Dit betekent natuurlijk niet dat er nu alleen nog maar vega recepten komen of dat er nooit koolhydraten in zitten. Absoluut niet! Maar ik ga jullie wel meer ideeën geven om op deze manier te koken. Je zult zien dat je best zonder kan!

In het weekend vind ik het heerlijk om wat uitgebreider te koken en te eten. Zeker wanneer er vrienden of familie komen eten zet ik graag de tafel vol. Deze pittige sambal eieren, officiële naam sambal goreng telor (want een Indonesisch gerecht), zijn een perfect onderdeel van een mini rijsttafel. Samen met pittige tempé (binnenkort online), bloemkoolnasi (ook binnenkort online) en wat zoet zure komkommer een heerlijke maaltijd. Beetje cassave kroepoek erbij om te snoepen en klaar is je mini rijsttafel.

Hierboven zei ik al dat ik in het weekend graag wat uitgebreider kook. Toch is deze rijsttafel uiteindelijk binnen een uur klaar. Groot resultaat voor een kleine inspanning. Deze sambal eieren maak je dan ook redelijk snel, en wat zijn ze lekker! Heerlijk pittig, maar ook weer niet te pittig zodat iedereen ze kan eten. Beetje romig door de kokosmelk en fris door de sereh. Wat ons betreft een absolute topper en blijver, deze sambal eieren komen snel weer op tafel!

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

12 eieren

4 rode pepers

6 tenen knoflook

4 uien

2 stengels sereh (citroengras)

2 tl gedroogde laos

140 gr tomatenpuree

scheut ketjap

300 ml kokosmelk

2 tl rietsuiker

 

Zo maak je het:

Kook de eieren in heet water tot ze hard zijn. Spoel ze goed koud af en pel ze.

Snijd de peper, ui en knoflook in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Maal tot je een soort puree/boemboe hebt. Verwarm wat olie in een pannetje en bak hierin de boemboe en de sereh, ongeveer 15 minuten. De boemboe moet bruinig worden en lekker geuren. Voeg nu de laos en tomatenpuree toe, bak een minuut of 5. Voeg nu een scheut ketjap, kokosmelk en rietsuiker toe. Laat nog eens een minuut of 20 opstaan. Roer tussendoor goed want het bakt snel aan! Breng op smaak met peper en zout, en voeg dan de eieren toe. Laat ze een paar minuten de smaak van de saus opnemen en serveer.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Pittige ketjap tempeh - Cuisinevansabine.nl 17 maart 2019 at 08:32

    […] voor meerdere personen, dan bak je gewoon in delen. Je eet deze tempeh bijvoorbeeld samen met de sambal eieren, als vegetarische optie bij je nasi, over je roti of je doet de restjes in een salade. […]

  • Geef een reactie