Scones met sinaasappel en tijm

10 januari 2016

Sinaasappel tijm scones1

Zondag = bakdag. Perfect voor deze scones!

Binnenkort ga ik een high tea maken. Met alles erop en eraan: taart, cake, sandwiches, soepje, hapjes en natuurlijk scones. Maar voordat het zover is moet ik eerst nog even wat oefenen. Ik heb namelijk nog nooit scones gemaakt, jullie wel? Ik dacht altijd dat dat heel lastig zou zijn. Dus voordat ik deze ga voorschotelen is wat oefening op zijn plaats.

Wat vinden jullie lekker bij een high tea? Ik vind vooral een mix van verschillende smaken belangrijk. Dus een frisse cake, iets van chocolade, hartig en zoet goed in balans. En iets verrassends vind ik ook leuk. Daarom besloot ik een hartige scone te maken ipv een zoete. Heerlijk met sinaasappel en tijm. Een top combi die het echt super goed deed in deze scones!

Het maken van deze scones bleek echt super easy te zijn. Ze zijn misschien iets minder goed gerezen dan ik had gewild maar al met al ben ik erg tevreden. Volgende keer kneed ik het deeg iets minder, ik heb gelezen dat het daar aan kan liggen. Verder zijn de verhoudingen prima denk ik. Ik gebruikte een basisrecept van Christinascucina.com. Deze dame is half Schots en weet dus als geen ander hoe je scones maakt!

Omdat het hartige scones zijn heb ik er geen clotted cream of jam bij gedaan. We aten ze met roomboter (lekker!) totdat ik bedacht dat we ook nog smeerbare geitenkaas hadden. En dat was TOP. Ik lust er nog wel een paar!

 

Dit heb je nodig voor 8 scones:

250 gr bloem

2 tl bakpoeder

1 tl zout

flinke bos tijm, alleen de blaadjes

geraspte schil van 1 sinaasappel

2 tl suiker

1 ei

120 ml karnemelk

60 gr koude boter

1 hand rozijnen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het bakpoeder, suiker, zout, tijm en sinaasappel. Pak een ander schaaltje en klop hierin het ei los. Voeg de karnemelk toe, roer goed door en laat even staan. Voeg de boter toe aan het bloemmengsel en snijd met 2 messen zo klein mogelijk. Kneed daarna met je vingers de boter door de bloem totdat je een soort kruim hebt. Maak een kuiltje in het midden en voeg de karnemelk/ei toe. Zorg dat je 1 grote tl achter de hand houdt! Roer de karnemelk en de rozijnen door de bloem met een houten lepel. Maak het tot een geheel, kneed het een klein beetje met de hand maar zeker niet te lang want dan wordt het taai.

Bestuif je aanrecht met bloem en rol je deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Snijd nu rondjes uit je deeg, ik gebruikte hier een serveerring voor. Gebruik je deeg helemaal op en leg de scones op de bakplaat. Besmeer met de achtergebleven karnemelk en schuif 9 minuten in de oven. Zet nu de oven terug naar 180 °C en bak nog 9 minuten. Serveer met boter of smeerbare geitenkaas.

 

Sinaasappel tijm scones

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie