Speltotto met asperges

19 april 2020

Voor alle risottofans.

Ik hoor je denken: speltotto? What on earth is dat? Dat begrijp ik eigenlijk best, tot een paar maanden geleden kende ik het ook niet. Terwijl wij het nu heel regelmatig maken! Speltotto is zoals je terecht vermoedde een soort van risotto. In plaats van risottorijst te gebruiken, gebruik je bij speltotto spelt. En alhoewel het bereidingsproces hetzelfde is, is je resultaat anders. Want spelt heeft een hele andere smaak!

Wie wel eens gekookte spelt heeft gegeten weet dat deze graansoort een nootachtige smaak heeft. Hij doet het dan ook goed samen met groenten zoals biet, koolraap en pompoen. Maar ik dacht laat ik eens kijken of spelt en asperges ook een goed huwelijk vormen. En waarachies: heerlijk!

Spelt heeft meer voedingswaarden dan risottorijst. En dus een iets meer verantwoorde keuze. Is het daarmee een gezond gerecht? Neuh, niet bepaald. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik eet mijn risotto en dus ook mijn speltotto met veel Parmezaan en boter. Tot zover heel gezond dus!

Speltotto is een geweldige vega maaltijd. Natuurlijk kan je een spekje meebakken of een stukje vis erbij serveren, maar je hebt het niet nodig. Probeer het eens! Geen fan van asperges? Vervang dan voor pompoen of bietjes die je in de oven hebt geroosterd en op het laatst toevoegt of stukjes koolraap die je mee laat garen in de pan.

He en dan die asperges he, dat was ook een experiment. Want ik had nog nooit geroosterde witte asperges gegeten. Moest kunnen toch? Toen ik ze 10 minuten in de pan had dacht ik Sab, dit heb je vernacheld. Maar nee! Na 15 minuten waren ze perfecto. Donker bruin van buiten want helemaal gekarameliseerd, en wit en precies gaar vanbinnen. Ik ben om. Heerlijk!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

3x een klont boter

1 sjalotje, fijn gesnipperd

1 grote teen knoflook, geperst

750 ml groentebouillon

150 gr spelt

100 ml witte wijn

4 asperges, ongeveer 300 gr. Geschild

15 gr Parmezaan + wat extra

citroenrasp van een 1/2 citroen

 

Zo maak je het:

Verwarm 1 klont boter in een pan met dikke bodem op laag-middel vuur. Bak hierin de sjalot en knoflook totdat de sjalot glazig is. Zet in de tussentijd je bouillon op het vuur, laat zachtjes aan staan.

Voeg nu de spelt aan de ui toe. Roer door en zet het vuur hoog. Voeg nu de wijn toe en laat kort inkoken. Voeg nu een lepel bouillon toe. Zet het vuur zacht. Als de bouillon opgenomen is door de spelt voeg je weer een nieuwe lepel toe. Dit proces herhaal je totdat je spelt gaar is (blijft wat steviger dan risotto!) en je bouillon zo goed als op is. In totaal een minuut of 20.

In de tussentijd smelt je weer een klont boter, dit keer in een grillpan. Zet het vuur laag-middelhoog. Leg de asperges in de pan. Keer regelmatig! Ze zullen behoorlijk donker worden aan de zijkanten, dit is goed. Zorg dat ze niet echt verbranden want dat is niet lekker. Met ongeveer 15 minuten zijn ze gaar. Snijd ze dan in stukjes en roer door de speltotto.

Roer de laatste klont boter door de speltotto samen met de Parmezaan. Breng op smaak met peper. Serveer en rasp er nog een klein beetje extra Parmezaan overheen tezamen met de citroen.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply حلول أنابيب HDPE 16 december 2023 at 03:09

    Elitepipe Plastic Factory’s HDPE pipes offer excellent resistance to chemicals, abrasion, and environmental stress, making them ideal for a wide range of applications. Elitepipe Plastic Factory

  • Reply tadalafil 25 december 2023 at 01:40

    tadalafil

    tadalafil

  • Geef een reactie