Spicy bulgur met halloumi

10 juni 2016

Bulgur Haloumi1

Een fijn zomer recept.

Ik had zo’n zin om dit recept met jullie te delen! Niet alleen omdat het erg lekker is, maar ook omdat ik de foto zo mooi vind. Die kleuren spatten er vanaf vind je niet? Ik word er blij van!

Maar wacht eens. Deel ik nou in 1 week 2 vega recepten met jullie? Het moet niet gekker worden. Ik heb de smaak te pakken! Al moet ik zeggen dat dat ook niet zo lastig is wanneer je eenmaal halloumi hebt ontdekt. Een jaar geleden had ik dit nog nooit gegeten. Toen er Griekse weken bij de Lild waren en ik de pakjes kaas zag liggen dacht ik ag, laat ik dat eens proberen. Wow wat vonden we dat lekker! Bij de volgende Griekse weken sloeg ik dan ook gelijk een voorraadje in. Natuurlijk kan je het ook ergens anders halen, de kaasboer heeft het ook. En misschien andere grote supermarkten zoals AH ook wel, maar daar heb ik nog nooit gekeken.

Halloumi is een kaas die je moet bakken. Bijzonder is dat ie niet gaat smelten, maar wel zachter wordt. De smaak heeft wel iets weg van feta maar minder heftig. Ik had een halloumi die al gemarineerd was in chili, maar dit kan je thuis natuurlijk heel goed zelf doen met wat olijfolie en gemalen chilivlokken.

Bij de halloumi maakte ik bulgur. Bulgur eet ik eigenlijk minder vaak dan couscous. De reden hiervan is dat bulgur langer op moet staan, couscous is sneller klaar. In plaats van dat ik de bulgur in water gaarde besloot ik deze mee te garen met de groenten en tomaten. Zo krijgt ie alle kans om die lekkere smaken op te nemen. De granaatappelpitjes die ik er op het laatst overheen gooide geven het pittige gerecht weer iets frissigs (is dat een woord?). Lekker!

 

Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen:

200 gr halloumi (ingesmeerd met wat olijfolie en flink veel gemalen chilivlokken)

1 ui, gesnipperd

3 tenen knoflook, geperst

1/2 groene paprika, in kleine blokjes

1/3 aubergine, in kleine plakjes

1/3 courgette, in kleine plakjes

1 blik tomatenblokjes van 400 gr

1/2 tl komijnzaad

1/2 tl kaneel

1 tl suiker

handje rozijnen

125 gr bulgur

pitjes van een 1/2 granaatappel

tabasco naar smaak

 

Zo maak je het:

Verwarm een pan met wat olie en bak hierin de ui met het komijnzaad en kaneel totdat de uitjes glazig zijn. Voeg de knoflook, paprika, aubergine en courgette toe en bak mee totdat je groenten zacht beginnen te worden. Breng op smaak met peper en zout.

Giet het blik tomatenblokjes erop en voeg de rozijnen, suiker en bulgur toe. Voeg wat tabasco naar smaak toe. Roer goed door en leg het deksel op de pan. Roer af en toe. Na een minuut of 15 is je bulgur gaar.

Snijd de halloumi in plakjes van een kleine cm dik. Verwarm olie in een pan en leg alle plakken erin. Bak op middelhoog vuur totdat de kaas heet is en rondom bruin begint te worden.

Schep de bulgur op de borden en leg de plakken halloumi erop. Bestrooi met granaatappelpitjes en eventueel wat koriander en serveer.

Bulgur Haloumi

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie