Mag ik nog een bordje?
Soms maak ik dingen die niet erg lekker zijn. Niet zo vaak gelukkig, maar het gebeurt wel eens. Soms maak ik ook dingen waarbij Fabian en ik elkaar aankijken en alleen maar denken: yes, dit is een topper. En dit is er daar een van.
Van de week poste ik een bericht over de goddelijke bietenburger. Dit recept past in precies hetzelfde straatje. Man wat lekker! Zo veel smaken, echt top. En vind je het er niet super feestelijk uitzien? Al die kleurtjes, daar word ik blij van.
Ik gebruikte voor dit recept mini rode, gele en chioggia biet. Deze kan je vinden bij de groenteboer, Sligro, maar soms ook bij Albert Heijn. Probeer zo klein mogelijke bietjes te gebruiken, deze zijn erg mooi in de salade. Verder gebruikte ik vijg. Nu is vijg een behoorlijk dure vrucht en niet altijd verkrijgbaar. Liever iets anders? Vervang dan door appel of peer.
Als je deze salade liever vegetarisch hebt kan je natuurlijk het spek weglaten. Ben je niet vegetarisch, doe het er dan zeker in, het geeft een heerlijke zoutige smaak aan het gerecht.
Als laatste voegde ik chips van de bergerac aardappel toe. Het recept voor deze chips plaats ik morgen, ik denk toch niet dat jullie nu alles in huis hebben om deze salade te maken. De chips geeft een lekkere bite aan de salade en is verrassend makkelijk zelf te maken. Ik gebruikte de mooie paarse bergerac aardappel, maar ik snap heel goed als je deze niet een twee drie kan vinden. Vervang m gerust door een normale, roodschillige aardappel.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
2 flinke handen verse spinazie
3 mini gele bieten, geschild, afhankelijk van de grootte door de helft of in 4en
3 mini rode bieten, geschild, afhankelijk van de grootte door de helft of in 4en
3 mini chioggia bieten, geschild, afhankelijk van de grootte door de helft of in 4en
2 tl tijm
1 kleine rode ui, in halve ringen
1 bakje spekjes
2 vijgen, in 4en
stukje geitenkaas
home made chips, 1 aardappel
2 el balsamico azijn
4 el olijfolie
1 tl honing
Zo maak je het:
Zet de frituurpan aan op 160 °C. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de bietjes op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en strooi er de tijm en wat zout en peper op. Schuif ongeveer 25 minuten in de oven of totdat je bieten gaar zijn.
Maak in de tussentijd de chips. Maak van je aardappel hele dunne schijfjes op de mandoline. Doe alle schijfjes in een bak en spoel met water totdat het water dat er af komt helder is. Leg de schijfjes tussen een theedoek en dep droog. Doe de schijfjes in de frituurpan en bak totdat ze knapperig zijn, dit duurt een minuut of 4. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Zet even weg.
Bak de spekjes uit totdat ze knapperig zijn.
Meng de azijn, olijfolie en honing door elkaar. Voeg wat peper toe, proef of de dressing goed op smaak is. Doe de spinazie in een schaal en meng de dressing erdoor. Verdeel de ui, biet, spek en vijgen over de salade. Brokkel de geitenkaas en verdeel over de salade. Voeg als laatste de chips toe. Eet smakelijk!
2 Comments
Naast dat ik meteen geloof dat het echt superlekker is, ziet het er ook nog eens heerlijk uit. En ja, het oog wil ook wat. Maakt het alleen maar meer een topper.
Dankje Marloes! 🙂