Spitskool met kipgehakt & ei

2 mei 2018

Eiwit-bom!

Hallo wereld! En hallo lieve lezers! Waarschijnlijk is dit bericht voor jullie net zo’n grote verrassing als voor mij. Tot anderhalf uur geleden wist ik namelijk nog niet dat ik vanavond weer iets zou posten. HET IS 3 MAANDEN GELEDEN. 3!! Vind ik zelf ook vrij ongelooflijk eigenlijk. Betekent deze blogpost dan dat ik weer meer ga bloggen? Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Stiekem hoop ik dat ik er weer zin in krijg, want ik vond het altijd zo leuk. Als het niet komt, ag dan niet. Dan moeten jullie maar genieten van de paar keer per jaar dat er als een duveltje uit een doosje, ineens een blogbericht online komt.

Het lijkt jullie trouwens niet echt uit te maken, want verrassend genoeg weten jullie nog altijd in grote getalen mijn site te vinden. Tof is dat! Al bekijken jullie dan bijna altijd de oude gerechten, die met die super lelijke foto’s. Misschien moet ik die eens voor jullie veranderen, ziet er niet uit eigenlijk. Maar goed, even naar dit recept. Want waarom zit ik nu ineens een blogbericht te typen?

Op woensdag hebben Fabian en ik altijd Personal Training. Onder begeleiding van Tom worden we een uur lang afgebeuld. Dat klinkt verschrikkelijk, en dat vond ik het eerder ook, maar inmiddels vind ik het best wel leuk. Vooral omdat ik steeds sterker word! En dat is tof om te zien. Maar goed, Tom vroeg dus naar mijn blog. Mijn antwoord was mijn standaard antwoord van de afgelopen maanden (of eigenlijk jaar, dat is dichter bij de waarheid): tja, ik maak er geen tijd voor, druk met werk, komt misschien wel weer.. In de auto bedacht ik me dat ik een nieuw recept ging maken, iets dat ik onlangs voor het eerst maakte en een groot succes was. Want perfect voor na het sporten! Snel klaar, veel eiwitten, weinig koolhydraten, veel groenten. En aangezien het buiten toch nog licht is (handig voor de foto’s) kon ik geen reden bedenken om het niet te doen. Dus tadaaaa, hierbij een heerlijke after-workout maaltijd van spitskool met kipgehakt & ei!

Eten jullie wel eens spitskool? Wij eigenlijk nooit. Toen ik onlangs over recepten nadacht die wat lager in koolhydraten waren bedacht ik ineens dat mijn moeder vroeger wel eens spitskool maakte. Of dat ook spitskool met gehakt was weet ik niet meer, ik denk eigenlijk met spekjes. En met crème fraiche geloof ik, dan is alles lekker. Met dit gerecht in gedachten maakte ik mijn eigen versie, spitskool met kipgehakt & ei dus! Ik gebruikte kipgehakt, maar het kan ook prima met rundergehakt. Dit lekkere kipgehakt komt van onze buurman die poelier is in Nijkerk. GW, bedankt, voor alle Nijkerkers: koop je kipgehakt eens op de markt bij Poelier de Groot. En grillworst, die ook. Lekker.

Voor wie het interessant vindt, het gerecht heeft 565 kcal, 37% eiwitten, 42% vetten en 21% koolhydraten.

Dit heb je nodig voor 2 flinke porties (als je niet zo’n grote eter bent is het voor 3!):

1 ui, gesnipperd

1 gele paprika, in blokjes

300 gr kipgehakt

2 tenen knoflook, geperst

2 tl lekkere kerrie poeder (ik heb die van Euroma)

120 gr sperzieboontjes uit de vriezer

1 tl sambal

450 gr spitskool, in dunne reepjes

handje rozijnen

2 eieren

seroendeng naar smaak

 

Zo maak je het:

Zet een wok of hapjespan met wat olie op het vuur. Bak de ui en paprika samen totdat de ui glazig is en de paprika wat gekleurd. Voeg nu het kipgehakt toe. Als deze bijna gaar is voeg je de kerrie, knoflook, boontjes en sambal toe. Laat even meewarmen totdat de boontjes gaar beginnen te worden. Voeg nu de rozijnen en de spitskool toe. Wees gerust, het gaat slinken! Het is de bedoeling dat de spitskool een beetje bite houdt. Als de spitskool wat geslonken is en beetgaar, voeg je de eieren toe. Blijf goer roeren zodat de eieren door het hele gerecht gemengd worden. Na een minuutje ben je klaar. Schep de spitskool op de borden en serveer met seroendeng.

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marly 25 juni 2019 at 14:31

  Paar weken geleden gemaakt. Nou, was heerlijk! Die houden we erin!

 • Reply Annelien 10 juli 2019 at 16:22

  Ik deed er couscous bij en nog wat champignonnetjes!

 • Reply Vegeree - Cuisinevansabine.nl 17 mei 2020 at 14:51

  […] lekkere. Wij hebben thuis de curry madras van Johnny Boer, die vind ik echt top. Ook heel lekker in spitskool met kipgehakt mocht je denken waar kan ik het verder in gebruiken! Als je maar een paar ingrediënten gebruikt […]

 • Reply Petra de Graef 28 september 2020 at 07:59

  Is het 565 cal per portie, dus voor 1 persoon?

 • Geef een reactie