Spruitjes tijd!
Wat is het vandaag een heerlijke dag. Buiten schijnt de zon, het waait hard en het temperatuurtje begint te dalen. Prachtig weer voor een boswandeling! Maar dat doe ik niet vandaag, want er is een vol programma. Ik loop nog heel veel blogs achter, dus vandaag moet ik even een aantal berichten voor jullie klaarzetten. Want je kan wel mooie recepten maken, als je ze niet uitschrijft kan niemand er van mee genieten. Dus aan de bak vandaag!
Verder heb ik vandaag een kook dagje. 4 recepten moeten er gemaakt worden. Wel spannend, want ik maak 4 dingen die ik nooit eerder heb gemaakt. Benieuwd of alles een succes wordt! Morgen op het werk hebben wij afdelingsvergadering. We beginnen met een rondje successen delen, en daar hoort natuurlijk iets lekkers bij! Daarom maak ik een lekkere cake met custard en peer. Tenminste, ik denk dat ie lekker wordt. Het basisrecept is van Yvette van Boven en eigenlijk is dat altijd een success. Verder krijgen we (kritische) eters vanavond. Dus probeer ik wat lekkers te maken: gehaktballetjes met mozzarella en tomatensaus. Daarbij zelf gemaakte aardappelbolletjes (brood) en ingelegde aubergines. Klinkt goed toch? Hopelijk lukt alles!
Het recept dat ik vandaag met jullie deel vind ik echt heel erg goed gelukt. Spruitjes met zoete aardappel kan ook eigenlijk niet mis gaan, wat het iets bittere spruitje doet het uitstekend met het zoete van de bataat. Doordat er ook een lekkere frisse peer en zout spek door gaat wordt het mooi een geheel. Heb jij wel eens eerder spruitjes met zoete aardappel gecombineerd?
Eigenlijk zijn wij sowieso wel gek op spruitjes. Ik vind het alleen altijd zo’n klere werk om ze schoon te maken. Vooral omdat ik altijd de kleine probeer te kopen, die zijn lekkerder. Maar ja, veel kleine spruitjes schoonmaken kost meer tijd dan een paar grote. Ach, je moet er wat voor over hebben.
Wij gaan deze spruitjes met zoete aardappel zeker vaker eten. Liever normale aardappel? Deze ovenschotel met spruitjes is ook heerlijk!
Dit heb je nodig voor 2 personen:
500 gr kleine spruitjes, schoongemaakt en met een kruisje in de harde kern
1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
paar takjes tijm
paar takjes rozemarijn
olie
150 gr spekjes
1 tl komijnzaad
1 peer, geschild en in gehalveerde plakjes
klein stukje zachte geitenkaas (3 van die kleine plakjes)
handje pecannoten
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de zoete aardappel op een bakplaat en beschenk met wat olie. Verdeel de tijm en rozemarijn erover, maal er peper overheen en bestrooi met zout. Schuif 15 minuten in de voorverwarmde oven.
In de tussentijd kook je de spruitjes beetgaar. Zorg dat ze echt nog lekker knapperig zijn, want ze gaan nog in de oven! Beetgaar koken doe je in een paar minuten (indien je kleine spruiten hebt). Giet af en zet even weg.
Bak het spek samen met het komijnzaad tot het spek knapperig is. Voeg de spruitjes toe en roer door. Meng nu ook de zoete aardappel en peer erdoor. Schep het geheel in een ovenschaal en bestrooi met de geitenkaas en pecannoten. Schuif 15 minuten in de oven en serveer.
1 Comment
M’n lievelings herfst gerecht. Echt zálig! Bedankt voor het delen ❤️