Stamppot gepofte biet

7 oktober 2015

Bietenstamppot 1

Hoera, de bietjes zijn klaar om te oogsten!

Vorig jaar was ik met de familie op vakantie in Oostenrijk. We zaten erg zuidelijk, Ossiacher see, vlakbij Italië. Mijn vader stelde voor om de grens over te gaan en een paar uurtjes in Italië te verblijven. Nou, daar maakte ik natuurlijk geen bezwaar tegen. Ondanks dat er qua landschap eigenlijk niets veranderde, veranderden de winkeltjes wel. In een delicatesse zaakje kochten we heerlijke olijfolie, citroenolijfolie, worst, pasta.. Ik werd er heel hebberig. Aan de overkant van dat winkeltje verkochten ze groentezaden. En al moet ik eerlijk bekennen dat mijn prachtige tomaten (inderdaad, daar gekocht) helemaal mislukt zijn, de Chioggia biet doet het fantastisch. En nu is het eindelijk tijd om ze te oogsten. Yes!

Jullie zullen wel denken, een chioggia biet, wat is dat in hemelsnaam. Nou, ik vind het de mooiste biet die er is. Fel roze met witte kringen, het lijken wel snoepjes. Mijne zijn behoorlijk donker roze van kleur, maar ik heb ze ook wel eens gekocht en die waren een stuk lichter van kleur. Mijne zullen wel een Italiaans kleurtje hebben. Mooi he?

Gepofte biet

Afgelopen week kreeg ik ineens weer zin in stamppot. Het regende, was winderig, met andere woorden: het was er echt weer voor. Dus dook ik mijn moestuintje in om wat bieten te rooien. Verder had ik eigenlijk alles in huis voor deze stamppot, dus dat kwam goed uit. Omdat ik de kleur van de Chioggia biet zo mooi vind wilde ik hem niet koken, ik was bang dat er dan weinig van over zou blijven. Dus besloot ik ze te poffen. Alhoewel de kleur natuurlijk wel wat minder werd waren ze nog steeds prachtig. En super lekker ook nog! Dit komt dus zeker vaker op het menu. Jam.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

5 bieten van middelgroot formaat

7 aardappels (ongeveer), geschild en in stukken

beetje melk

klont boter

bakje spekjes

1 rode ui, in halve ringen

1 tl karwijzaad

2 tl komijnzaad

geitenkaas

Balsamico (creme of een heel erg goede azijn)

2 el zilveruitjes

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bieten en maak ze goed droog. Leg ze in aluminiumfolie en besprenkel met een beetje olijfolie, de helft van het komijnzaad, peper en zout. Vouw de pakketjes dicht. Leg de bieten ongeveer 30 tot 45 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte van je bieten. Snijd er voorzichtig met een mes in om te kijken of ze gaar zijn.

Gepofte biet 2

Kook ondertussen de aardappels gaar. Bak in een koekenpan het spek met de ui, karwijzaad en komijnzaad. Breng op smaak met peper. Maak, wanneer de aardappels gaar zijn, puree met de melk en boter. Breng op smaak met peper en zout en roer het spek/ui mengsel en de zilveruitjes erdoor.

Haal de biet uit de oven en snijd ze in partjes. Meng 2/3 door de puree, schep op de borden en verdeel de rest van de biet over de puree. Verkruimel de geitenkaas erover en besprenkel met de Balsamico.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie