Steak met spicy rub

19 september 2014

IMG_5555

Mmmm, mmmm, mmmm.

O yes, wat lekker. Steak is iets dat ik niet zo vaak eet. Toch best prijzig en het gevaar is aanwezig dat de cuisson (garing) niet juist is. Maar Fabian had 2 van deze prachtige steaks gekregen bij een opdracht, dus genoten wij van een smikkelmaal. Wat het precies voor vlees was weet ik niet, maar ik denk dat het naast de entrecote zit gezien de vetrand aan de zijkant.

Ik wou eens iets anders doen dan het vlees gewoon bakken en serveren met een sausje. Daarom heb ik een heerlijke rub gemaakt met ingrediënten die gewoon in mijn kruidenkastje stonden. Als saus serveerde ik er chimichurri bij, wat ontzettend lekker was. Hoe je deze chimichurri maakt vind je hier.

Bij het bakken van het vlees is het belangrijk dat je eerst de vetrand even aanbakt, dan de steak kort in de pan, en dan nog een kleine 10 minuten in de oven (als je tenminste van medium-rare houdt, anders iets langer). Maar net zo belangrijk is het laten rusten van het vlees, anders komen er allemaal vleessappen uit. Op de foto kan je zien dat er nog steeds vocht uit komt bij het snijden, maar geloof mij, dit is nog veel erger als je het niet laat rusten. En dat ziet er niet smakelijk uit!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

een mooie steak van 300 gr

1/2 tl gemalen komijn

1/2 tl knoflookpoeder

1/4 tl gedroogde chilivlokken

1 tl bruine suiker

1/2 tl gemalen koriander

1 el olijfolie

 

Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten plus wat peper en zout door elkaar en smeer de steak hier aan beide kanten mee in. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 °C. Zet de grillpan op het vuur en bak de steak 1 minuut per kant totdat deze bruin wordt. Heb je een vetlaagje aan de buitenkant? Zet de steak dan eerst op z’n kant en bak dit vet eerst aan.

Leg de steak onder aluminiumfolie op een bordje en schuif een minuut of 9 in de oven voor een medium-rare steak. Haal de steak dan uit de oven en laat onder het folie 10 minuten rusten. Snijd het vlees in mooie plakjes en serveer met chimichurri en bijvoorbeeld een lekkere maiskolf en smashed potatoes.

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie