Stoofvlees met pompoen en sinaasappel

8 oktober 2017

Klaar voor de herfst.

10 maanden. Zo ver zijn we inmiddels al in 2017. Het is oktober, en ik heb nog bijna geen bericht geplaatst. Ik had er gewoon even helemaal geen zin meer in. Zei steeds tegen mezelf: ‘van het weekend kan je best weer eens wat koken en schrijven’, maar ik deed het niet. De combinatie van mijn nieuwe baan en de koop van ons eerste grote mensenhuis maakte dat mijn hoofd veel te druk was met andere dingen. Bloggen voelde meer als een moetje dan als iets wat ik met heel veel plezier en enthousiasme deed. Ik kookte natuurlijk wel, want dat vind ik leuk en ontspannend, maar maakte vooral dingen die ik al kende. Nieuwe dingen bedenken, laat staan deze stylen en fotograferen, kwam er echt niet van.

Tot nu! Want ik ben er weer klaar voor. Ons nieuwe huis begint af te raken (binnenkort krijgen jullie een kijkje in mijn nieuwe keuken!) en in mijn hoofd komt weer ruimte voor andere dingen. Ik heb er weer zin in, en hoop dat jullie dat ook hebben.

Het eerste recept dat ik met jullie wil delen is een heerlijk stoofvlees gerecht met pompoen en sinaasappel. Het is gebaseerd op een recept van Yvette van Boven, uit het boek Home Made Winter. Ik maak dit gerecht regelmatig, maar het was er nog niet van gekomen het voor jullie vast te leggen. Dit stoofvlees met pompoen is een van mijn favoriete stoofvlees gerechten. Het krijgt een frisse smaak door de sinaasappel, en de pompoen geeft hem iets heerlijks zachts. Daarbij moet het vlees 12 tot 24 uur marineren in een fles rode wijn. Hierdoor wordt het vlees super zacht en mals, het maakt dan ook niet uit als je geen duur top vlees hebt. Sukadelappen, riblappen, schouderlappen, het kan allemaal. Maar zorg dat je er de tijd voor neemt en je netjes aan de marinadetijd houdt.

Wij eten dit stoofvlees met pompoen graag met aardappelpuree of pasta. Beide heerlijk! Zorg voor een lekkere boterige puree. En als je het met pasta eet, zorg dan voor Parmezaanse kaas. Het stoofvlees laat zich prima invriezen, makkelijk om zo wat achter de hand te hebben.

 

Dit heb je nodig voor 6 personen:

1500 gr rundvlees om te stoven (sukade, riblappen etc.), in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm

1 sinaasappel, in 8 partjes

3 wortels, in ringetjes

2 uien, in halve ringen

3 tenen knoflook, in dunne plakjes

2 laurierblaadjes

bosje verse tijm

1 fles rode wijn (kies een beetje een lekkere!)

klein blikje tomatenpuree

1 l water

halve pompoen, in kleine blokjes

gedroogde chili

 

Zo maak je het:

Doe de blokjes vlees samen met de wijn, ui, knoflook, wortel, laurier, tijm en sinaasappel in een schaal. Dek deze af en zet het liefst 24 uur in de koelkast om te marineren, maar in ieder geval 12. Roer af en toe even door.

Schep het vlees uit de marinade in een vergiet. Zorg dat er geen stukjes ui etc. blijven kleven. Vang het vocht van de marinade onder het vergiet op. Verwarm wat olie in een braadpan en bak hierin je vlees in 2x aan (het is te veel in 1x). Doordat er erg veel vocht uit het vlees komt gaat het een sort van sudderen. Als je te veel vocht hebt dan kan je dit er even afgieten. Als je het vlees hebt aangebraden doe je het in een aparte schaal en zet je het even weg.

Giet de marinade in de pan en breng deze aan de kook. Laat 5 minuten inkoken en schep het schuim ervan af. Doe het vlees weer in de pan en voeg de tomatenpuree en het water toe. Maal er wat gemalen chili door en breng op smaak met peper en zout. Laat het vlees ongeveer 3 uur sudderen op lag vuur. Roer regelmatig even door.

Voeg het laatste half uur de pompoenblokjes toe. Dit helpt de saus dikker te maken.

Serveer het stoofvlees met pompoen met pasta of aardappelpuree en een lekker glas rode wijn.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Christa 26 september 2020 at 13:03

    Hallo Sabine, ben nu bezig deze stoofschotel te maken, maar het is mij niet helemaal duidelijk wat ik met de uien en wortelen moet doen. Meebakken met het vlees of in de marinade laten?

  • Reply peter van der Puk 5 april 2021 at 13:04

    Goede vraag Christa, weet jij het inmiddels al? 😉 Het plaatje wekt anders de indruk dat er sinaasappel en knoflook in terug te vinden is

  • Geef een reactie