Als ik een smiley had met van die hartjesogen had ik die hier neergezet. Man wat lekker.
Mijn zusje en haar vriendje zijn een tijdje terug op vakantie geweest naar Tunesië. Op de vele marktjes die ze daar hebben werden veel tajines verkocht. Een tajine is een Arabische aardewerken stoofpot. De schaal heeft een kegelvormige deksel. Wanneer je de tajine op het vuur of in de oven zet slaat de condens dat zich opbouwt in de deksel terug op het eten. Zo kan het dus lekker stoven.
Toen ze terugkwamen werden er cadeautjes uitgedeeld. En je raad het al: ik kreeg een tajine. Een die speciaal voor de oven was. Deze had geen mooie kleurtjes e.d., dat ging blijkbaar stuk in de oven. Maar he, ik had mijn eerste tajine!
Met Sinterklaas zat er ook een pakje voor mij tussen. Mijn zusje bleek niet 1, maar 2 tajines voor me te hebben gekocht! Deze was super mooi, met veel mooie kleuren. Deze tajine was echter alleen bedoeld als serveerschaal en kon niet in de oven. Geeft niets, hij is prachtig.
Natuurlijk moest ik hier dan wel een mooi gerecht voor maken. Bij de groothandel kwam ik een mooie parelcouscous en ingelegde citroenen tegen. Paprika, olijven, pruimen en een granaatappel had ik nog liggen, dus in mijn hoofd begon dit recept vorm aan te nemen. En ik kan alleen maar zeggen: dit is een topper. We hebben echt super lekker gegeten. Lekker pittig!
Heb je geen tajine? Gebruik dan een gewone braadpan die ook in de oven mag. Heb je die ook niet? Joh, maak het gewoon op het fornuis!
Dit heb je nodig voor 2 personen:
160 gr couscous
half bouillonblokje naar keuze
1 ingelegde citroen (of evt een verse)
350 gr kippendijen, in grove stukken
1 tomaat, in stukjes
1 gele paprika, in stukken
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 tl ras el hanout kruiden
1 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
2 el lekkere zwarte olijven
6 gedroogde pruimen, doormidden
1/2 rode peper, heel fijn gesneden
half blik tomatenblokjes
halve granaatappel (hoe je de pitjes eruit krijgt? Nou, zo!)
klein bosje peterselie, gehakt
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200 °C. Bak de kippendijen met peper en zout aan in een wok. Voeg de ui, peper en alle kruiden toe en bak mee totdat de uien glazig zijn. Nu mag de paprika en de knoflook erbij, bak een minuut of 4. Voeg nu de tomaat, pruimen en olijven toe. Laat meebakken totdat de tomaat zacht wordt. Giet de helft van het blik met tomatenblokjes erbij en breng op smaak met peper en zout. Giet alles over in de tajine en zet een half uur in de oven.
Maak ondertussen de couscous klaar volgens de verpakking. Voeg echter een half bouillonblokje, een el olijfolie en een doormidden gesneden ingelegde citroen toe. Houd warm totdat de kip gaar is.
Schep de kip op een bord samen met de couscous. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de peterselie.
No Comments