Tartaar van haring & biet

25 oktober 2015

Haringtartaar

New Dutch Cuisine!

Vorige week hadden we op mijn werk Amerikaanse gasten over de vloer. In april mocht ik voor hen al eens een hapjes menu maken, en blijkbaar is dit goed bevallen want ik werd dit keer ook weer gevraagd. Leuk! Maar wat zou ik eens gaan maken? Vorige keer had ik verschillende bruschetta’s, een zalm-komkommer hapje, dadels met zuurkool en spek, mosterdsoep, en crème brulee van witte chocolade. Allemaal een groot succes. Wat ik miste was een thema, ik had gewoon die dingen gekozen die ik lekker vond en goed kon maken. Dat moest nu anders.

Omdat we Amerikaanse gasten hadden, leek het me leuk om hen kennis te laten maken met echte Hollandse smaken. Op tafel had ik geitenkaaskoekjes en bladerdeeg-ham twisters. De 5 hapjes die ik serveerde hadden allemaal oer-Hollandse ingrediënten. Leuk, en lekker! Wat ik maakte? Een garnalenhapje geïnspireerd op dit voorgerecht, een tartaar van haring en biet, een crème van pompoen met geitenkaas en chorizo, zuurvlees, en een appel blauwe bessen crumble. Alles viel goed in de smaak. Ik moet zeggen: ik was behoorlijk tevreden. Voor herhaling vatbaar!

Het spannendste hapje dat er tussen zat was de tartaar van biet en haring. Haring is een smaak die lang niet iedereen lekker vind dus dat was wel een gok. Ik vind het zelf ook niet lekker, daarom vroeg ik papa, Ria (die ook geen haring lust) en Fabian om het eerst te komen proeven. Wat bleek? Als de smaken wat langer door elkaar heen zaten werd de haringsmaak minder en veel toegankelijker. De echte haring lovers zouden dit jammer vinden, maar mensen die niet gewend zijn dit te eten vinden dit prettig. Ria en ik konden dus prima een vorkje meeprikken, voor de Amerikanen zou dit ook wel goed komen.

Ik gebruikte biet uit eigen tuin die ik pofte met venkel. Nu snap ik dat je misschien geen bieten in de tuin hebt, maar koop alsjeblieft wel rauwe bieten die je zelf moet poffen. Dan hebben ze echt veel meer smaak! Zorg ook een voor een goede, verse haring.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

2 rauwe bieten

1/2 tl venkelzaad

olijfolie

1 haring, in heel kleine stukjes

1 kleine rode ui, heel fijn gesnipperd

1/2 kleine appel, heel fijn gesneden

1 augurk, heel fijn gesneden

citroensap

4 el mayo

1 volle tl mierikswortel

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de bieten in aluminiumfolie en bestrooi met het venkelzaad, wat peper en zout, en een klein scheutje olijfolie. Vouw de folie dicht. Leg ongeveer 35 minuten in de oven totdat ze beetgaar zijn en laat afkoelen.

Snijd de biet in heel kleine blokjes. Meng met de haring, de augurk, de helft van de appel en de helft van de ui. Meng met wat citroensap en proef even. Te weinig ui en appel? Voeg dan meer toe, maak het naar je eigen smaak. Meng de mayo met de mierikswortel. Doe ongeveer 1 1/2 el door de tartaar en meng goed door. Het moet niet te pittig zijn, maar de tartaar moet wel mooi aan elkaar blijven plakken. Doe de tartaar in een klein bakje of in een serveerring en serveer op een schoteltje. Lepel er 1 tl van de mierikswortel mayo op en maal er wat peper over.

Haringtartaar 3

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply erik stegeman 25 oktober 2015 at 16:00

  Hoi Sabine, lekker hoor je gerechten. Je kunt in plaats van haring ook rauwe makreel gebruiken.

  • Reply Sabine 30 oktober 2015 at 08:54

   Hoi Erik,

   Dank! Goed idee makreel, ik vind alleen dat dat soms zo lastig te krijgen is. Maar lijkt me heerlijk!

 • Reply Geerten 26 oktober 2015 at 11:53

  En lekker was het zeker!!! Niet alleen de tartaar van haring & biet maar ook de crème van pompoen met geitenkaas was voortreffelijk! Wat ons betreft gauw wéér een proeverijtje voor de Amerikaanse gasten…;-)
  xxx

  • Reply Sabine 30 oktober 2015 at 08:55

   Ah dank pap! En we nodigen jullie graag weer uit! xxx

 • Reply Esther 16 maart 2016 at 14:12

  Hoi Sabine, heb je een tip welke witte wijn hier lekker bij is?

  • Reply Sabine 17 maart 2016 at 09:56

   Hoi Esther,

   Ik zou gaan voor een wat vette, stevige wijn. De haring en biet zijn beide sterk van smaak dus een lichte wijn valt te veel weg. Een chardonnay of volle viognier zou heel goed gaan denk ik. Succes!

 • Reply Edwin Boeijen 22 december 2020 at 21:08

  Kan je dit ook een dag van te voren maken?

 • Geef een reactie