Mag ik nog een taartje?
Tartelette.. Ik had deze mini taartjes nog nooit gemaakt. Maar toen ik een tijdje terug de Tante Fanny / Jamie Magazine wedstrijd won kreeg ik van Tante Fanny een heus bakpakket met daarin tartelette vormpjes opgestuurd. Leuk, nu nog een recept erbij!
En laat het nou net het einde van de maand zijn en dus tijd voor de Foodblogswap. Deze maand kreeg ik het blog van Megan toegewezen, Comfortfoodblog.nl. Een blog vol met heerlijke recepten. Ze zijn niet in een hokje te plaatsen, wat mij betreft ook niet perse allemaal in de ‘comfortfood’ hoek want er staan ook fijne bulgur recepten e.d. op. Mij spraken bijvoorbeeld de gevulde focaccia, de garnalenkroketten en de aardbeientaartjes met Zwitserse room aan. En die aardbeientaartjes waren nou precies waar ik naar zocht! Want deze mini taartjes pasten perfect in mijn tartelette vormpjes.
Ik gebruikte Megans recept voor de bodem. Toen ik het aan het maken was was ik bang dat het veel te boterig was, maar nadat het in de oven was geweest bleek het top te zijn! In plaats van Zwitserse room (waar ik trauma’s aan heb na het maken van een stroopwafeltaart..) besloot ik een witte chocolade mousse te maken. Heel simpel, snel klaar, alleen even geduld met het opstijven. De frambozen en citroen maken het helemaal af. Bedankt Megan, ik ga deze tartelettes zeker vaker maken!
De frambozen komen trouwens uit eigen tuin, leuk he? Heb je geen frambozen? Aardbeien en blauwe bessen voldoen ook!
Dit heb je nodig voor 6 a 7 tartelettes:
Voor de mousse:
200 ml slagroom
2 eiwitten
200 gr witte chocolade
snuf zout
1 el fijne suiker
Voor de bodem:
125 gr boter op kamertemperatuur
50 gr fijne suiker
200 gr bloem
snuf zout
1 ei
Ongeveer 50 frambozen
geraspte citroenschil en poedersuiker ter garnering
Zo maak je het:
Begin met het maken van de room. Klop de slagroom stijf en zet even weg. Klop nu de eiwitten samen met het zout en de suiker stijf totdat je mooie witte pieken hebt. Eiwitten kloppen doe je zo.
Doe de witte chocolade in een bakje en zet 3 minuten op 600 watt in de magnetron. Roer goed door en zet even weg.
Vouw de slagroom door de eiwitten met een spatel. Voeg de witte chocolade toe en spatel dit er goed doorheen. Doe dit rustig zodat er zo veel mogelijk lucht in blijft. Laat de mousse minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Mix voor het deeg de boter en suiker romig met een mixer. Voeg het ei toe en mix door. Doe nu beetje bij beetje de bloem en het zout erbij. Meng door totdat je een mooi beslag hebt. Laat een half uur afkoelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de vormpjes in met een klein beetje boter en bestrooi de bodem licht met bloem. Bebloem ook je handen. Pak een stukje deeg en druk deze netjes in de vorm totdat je een gelijkmatige bodem hebt. Zorg dat deze niet te dik is, dan wordt ie niet gaar. Prik met een vork gaatjes in de bodem en schuif de vormpjes 5 minuten in de oven. Koel de oven nu terug naar 180 °C. Bak ze nog ongeveer 12 tot 15 minuten totdat je deeg mooi gekleurd en gaar is.
Laat een beetje afkoelen voordat je de bodems uit het vormpje haalt. Wanneer je ze eruit hebt laat je ze helemaal afkoelen. Nu kan je de mousse erop gaan scheppen, ongeveer 2 el per taartje. Verdeel de frambozen erover en schaaf er wat citroenrasp over. Versier met wat poedersuiker en serveer. Eet ze direct op anders wordt de bodem zacht.
7 Comments
Waaauw wat zien ze er mooi uit zeg! Heerlijk recept! 🙂
Ah dankjewel Nest Warehouse!
Wat een prachtige taartjes, heerlijk!!
Dankjewel Rowan!
Oh wat zien deze er ontzettend schattig en feestlijk uit! Echt een leuk recept.
Dankjewel Anne! Ik vind ze zelf ook zo feestelijk inderdaad 🙂
[…] zijn eigen taartje heeft. Je kan ze vullen met van alles! Vorig jaar maakte ik ze al eens met witte chocolade en frambozen. Heerlijk, en zo feestelijk! Het leuke is dat je de vulling helemaal naar je hand kunt zetten. […]