Varkenshaas gevuld met brie en appelsaus

7 juni 2015

Varkenshaas brie

Mag ik nog een stukje?

Oh lala, dit is goed. Ik heb deze gevulde¬†varkenshaas met brie nu twee keer gemaakt en twee keer hebben Faab en ik elkaar een aantal keer aangekeken van: ja dit is echt goed, met zo’n instemmend gehum weet je wel. Echt te lekker.

Ik maakte vorig jaar ook al eens een gevulde varkenshaas. Omdat het toen winter was, vulde ik deze met paddestoelen en zat er een rode wijn- balsamicosaus bij. Super lekker, maar niet echt voor deze tijd van het jaar. Tijd dus voor iets nieuws. Eigenlijk had ik voor deze versie alles in huis: restje brie, varkenshaas in de vriezer, appeltje, uitje, boter.. Een lekker gerecht was dus snel verzonnen.

Het vullen van de varkenshaas is niet moeilijk maar je moet wel even weten hoe het moet. De kunst is om de varkenshaas doormidden te snijden totdat het vlees nog aan een klein stukje vast zit, vlinderen noemen we dat. Daarna vul je het vlees met je vulling en knoop je het dicht met rolladetouw. Wel de touwtjes even verwijderen voordat je je gerecht opdient ūüėČ

De saus maakt dit gerecht helemaal af. De appel in combinatie met de ciderazijn en de boter zorgt dat de saus echt perfect matcht met de brie. De saus krijgt iets kazigs, terwijl dat er absoluut niet in zit. Zorg voor appel ciderazijn, dat is echt heel erg lekker.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

voor de varkenshaas:

1 varkenshaas, verdeeld in twee stukken

1/4 geschilde appel, in hele kleine stukjes

2 plakken brie

1/2 sjalotje, heel fijn gesnipperd

1 tl tijm

 

voor de saus:

1/2 geschilde appel in kleine stukjes

1/2 sjalotje, heel fijn gesnipperd

2 el appel cider azijn

2 tl suiker

2x een klont boter

1/2 tl tijm

 

Zo maak je het:

Snijd de varkenshaas in de lengte, vlinderen heet dit. Je snijdt het vlees niet helemaal doormidden maar maakt er als het ware een grotere, dunnere plak van. Leg de plak brie , de appel en sjalot erop. Bestrooi met de tijm en peper en zout. Vouw het vlees dubbel en bind het dicht met rolladetouw.

Start nu met de saus. Doe een flinke klont boter in de pan en laat smelten. Voeg de appel, sjalot, azijn, tijm en suiker toe en laat op laag vuur zacht worden.

In de tussentijd braden we het vlees. Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hier wat olie en boter in. Als de pan goed heet is zet je het vuur middelhoog en leg je het vlees in de pan. Bak elke kant van je varkenshaas ongeveer 2 à 3 minuten. Je vlees hoeft niet helemaal gaar te worden (varkenshaas eet je rosé) maar zorg dat het niet meer rauw is. Als alle kanten van het vlees mooi bruin zijn en niet meer rauw vanbinnen, haal je het uit de pan en laat je het 5 minuten rusten onder aluminium folie.

We maken nu de saus af. Als het goed is is je appel inmiddels behoorlijk zacht. Voeg nu een extra klont boter toe en laat smelten. Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer over je vlees.

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie