Vegeree

17 mei 2020

Easy peasy groenten vegeree.

Onlangs vertelde ik al dat ik wat recepten uit mijn nieuwe favo kookboek ga delen. Zo deelde ik 2 weken terug al de pasta met venkel (een echte favoriet hier in huis!) en heb ik vandaag een ander lekker vega recept voor jullie. Ook dit recept komt uit het boek Veggie! van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Misschien heb je wel eens van kedgeree gehoord. Dat is een Indiaas rijstgerecht waar gerookte vis in verwerkt is. Daarnaast zit er kerrie en ei in. In India eten ze het vaak als ontbijt, bij ons is het meer bekend als diner. Deze variant, de zogenaamde vegeree, is vegetarisch. Geen vis dus! Lekker veel groenten erin, stukkie gezonder dus. Nu heb ik nog nooit kedgeree gegeten maar ik kan me voorstellen dat deze vegeree net zo lekker is.

Dit is zo’n recept waar ik echt verbaasd over ben hoe lekker het is. Want het is zo simpel om te maken, en je hebt er geen bijzondere ingrediĆ«nten voor nodig. En eerlijk, dit is ook een gerecht dat ik zelf nooit zou bedenken. Misschien was ik zelfs wel wat sceptisch toen ik het in het kookboek zag. Maar omdat het zo makkelijk was en de beschrijving aantrekkelijk hebben we het toch geprobeerd. Nu staat deze vegeree elke 2 weken zeker een keer op het menu. En dat zegt wel wat haha!

Het geheim van dit recept zit m in de groenten die lekker karameliseren in de oven. Je gooit ze erin en hebt er de 40 minuten daarna bijna geen omkijken meer naar. De groenten bestrooi je van te voren met kerriepoeder. Bezuinig hier niet op en koop alsjeblieft een lekkere. Wij hebben thuis de curry madras van Johnny Boer, die vind ik echt top. Ook heel lekker in spitskool met kipgehakt mocht je denken waar kan ik het verder in gebruiken! Als je maar een paar ingrediƫnten gebruikt wil je wel dat ze vol met smaak zitten.

De rijst kook je trouwens op de manier die jij fijn vindt. Wij zijn bijzonder slecht in rijst koken en volgen de manier zoals omschreven in het boek.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 courgette, in de lengte doormidden en dan in plakjes van ongeveer 1cm dik

2/3 aubergine, 2x in de lengte doorgesneden en dan in plakjes van ongeveer 1cm dik

2 uien, kontje eraan laten en de ui in 8en snijden (zo blijft de ui bij elkaar)

1,5 tl goede kerrie (bijv curry madras van Johnny Boer)

zonnebloemolie

beetje gedroogde chili

150 gr (basmati) rijst

2 eieren

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg alle groenten op een bakplaat, bestrooi met de kerrie, peper & zout en wat gedroogde chili en meng. Giet er wat zonnebloemolie over, meng nog eens en schuif 40 minuten in de oven. In de tussentijd hussel je het 2 keer door elkaar.

Intussen kook je de rijst. Dit mag op jouw manier of op de manier hieronder:

Spoel de rijst af in een vergiet onder de kraan totdat het helder is. Doe in een pan met wat zout en schenk er zoveel water op dat het 2 cm boven de rijst komt. Breng aan de kook, roer een keer en laat dan heel zacht koken totdat bijna al het water is geabsorbeerd (je ziet dan stoomgaatjes). Leg een vochtige theedoek op de pan en sluit af met een goed sluitende deksel. Laat 10 minuten zachtjes koken. Draai dan het vuur uit en laat nog 5 minuten staan. Haal dan het deksel eraf en maak de korrels los met een vork.

Kook in de tussentijd ook de eieren in een minuut of 7 totdat ze half hard zijn.

Als alles klaar is kieper je de rijst op je bakblik bij de groenten en hussel je het goed door. Serveer met de eieren in partjes gesneden.

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie