Een fijn vegetarisch recept.
Wat doet de tuin het goed. Plaatste ik vorige week al een heerlijke salade met verse boontjes uit eigen tuin, nu kan ik een recept van gevulde courgette met jullie delen. En die courgette, in dit geval de bolcourgette, komt ook uit eigen tuin. Want man die planten groeien me hard.
De courgette plant is echt een dankbare plant om in de tuin te hebben. Weinig onderhoud nodig, groeit super goed in ons klimaat, en blijft maar opbrengst geven. Het enige wat ie nodig heeft is een beetje liefde op z’n tijd. Netjes het onkruid weghouden, de courgettes op een bedje van stro leggen wanneer de grond lange tijd te nat is, en verrotte bloemen en vruchtjes weghalen. Doe je dat, dan word je heel, heel blij van deze plant.
Ik plaatste al 2 keer eerder een recept voor gevulde courgette. Eentje gevuld met makreel, en eentje gevuld met lasagnesaus. Vlees en vis kon ik jullie dus al aanbieden, maar de vlees nòch vis versie nog niet. Terwijl vlees en vis dus eigenlijk helemaal niet nodig zijn om een lekker gerecht op tafel te zetten! Ik moest wel weer even wennen hoor, want we aten dit gerechtje in die bloedhete week die we hadden. 1x raden wat ik alle andere dagen had gedaan… Juist, barbecueën. Een dag geen vlees was dus echt noodzakelijk, maar wel even wennen na zo’n vlees overdosis.
Ik heb deze courgette gevuld met dingen die ik in de tuin heb staan en ingrediënten die ik standaard in huis heb. Het enige wat ik moest aanschaffen waren de zoete aardappels. Ik vind dat super fijn, dat ik gewoon even naar mijn tuintje kan huppelen om kruiden te plukken. Mocht je dus wat ruimte over hebben dan raad ik je echt aan om een kruidentuintje te beginnen. Weinig werk, veel resultaat. Vooral wanneer je makkelijke planten als rozemarijn, tijm en salie kiest. Die doen het eigenlijk altijd en hebben heel weinig verzorging nodig. Wat houd je nog tegen?
Mijn bolcourgettes waren aardig aan de maat. Dat krijg je wanneer je even niet in je tuin spiekt wanneer het goed groei weer is. Maak je dit nu thuis, probeer dan ook een wat grotere bolcourgette te krijgen. Die kleintjes zijn denk ik niet voldoende als avondmaaltijd. Kan je die nou niet vinden, gebruik dan een normale courgette die je doormidden snijdt.
Dit heb je nodig voor 3 personen:
3 flinke bolcourgettes
1 ui, gesnipperd
1/2 rode paprika, in kleine stukjes
1 kleine zoete aardappel, in kleine blokjes
2 tenen knoflook, geperst
3 champignons, in kleine stukjes
3 zongedroogde tomaten, in stukjes
1 takje rozemarijn
2 blaadjes salie
200 gr tomatenblokjes uit blik
2 tl sambal
1 tl pikant paprikapoeder
3 plakken kaas of geraspte kaas
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd een dun laagje van de onderkant van de courgette zodat deze kan staan. Snijd nu het kapje van de bovenkant af. Hol de courgette voorzichtig uit met een lepel. De zaadlijsten moeten eruit, maar de zijkant hoeft niet te dun te worden. Een beetje bite wil je wel houden.
Bak de ui samen met rozemarijn en de salie totdat de ui glazig is. Voeg de zoete aardappel, paprika, knoflook, champignons, zongedroogde tomaten en het paprikapoeder toe en bak een minuut of 5 mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de tomatenblokjes en sambal toe en laat een minuut of 5 sudderen.
Zet de courgettes op een bakplaat en schep er voorzichtig het groentemengsel in. Als ze gevuld zijn tik je ze een paar keer met de onderkant tegen het aanrecht zodat de vulling wat zakt. Druk de vulling goed aan en doe er nog wat vulling bij als er ruimte is. Dek de courgettes af met kaas en schuif 35 tot 40 minuten in de oven. De gevulde courgette is klaar wanneer je een mes redelijk makkelijk door het vruchtvlees kunt laten glijden. Hij mag nog wel wat stevig zijn.
No Comments