Yoghurt pruimen cake

19 september 2015

Pruimen yoghurtcake 2

De laatste pruimen liggen nu in de winkel, sla snel je slag!

Het seizoen zit er helaas alweer bijna op. Het laatste steenfruit ligt in de winkel, naast de peren, wat betekent dat het dan toch echt bijna herfst is. Jammer! De zomer is altijd zó fijn! Maar goed, de herfst heeft ook wel wat. Ik kreeg in ieder geval vandaag al erg veel zin om de lichte kleuren in huis voor wat donkere kleuren te vervangen. Dat krijg je he, met die regen.

Maar goed, vorige maand was ik jarig. En dus was het tijd voor taart en cake. Ik maak erg graag cake, super snel en lekker resultaat tegen minimale inspanning. Zo staan er al een citroencake en een appel-speltcake op mijn blog, beide hemels. Het recept dat ik vandaag plaats heb ik geleend van het blog Inside te Bag, een blog dat ik tegen kwam op Pinterest. Ik was namelijk opzoek naar een mooi recept met pruimen. Waarom? Twee van mijn familieleden hebben een reine claude pruimenboom in de tuin, en die barstte echt uit z’n voegen. Top zwaar was ie! Dus mocht ik met mijn mandje langs komen om pruimen te plukken. Heerlijk waren ze! Maar natuurlijk veel te veel om op te eten, dus perfect om in een taartje of cake te verwerken.

Pruimen yoghurtcake 3

Ik vind het altijd prettig als een cake of taart wat minder calorieën dan normaal bevat. Daarom vind ik het ook super fijn dat er in deze cake geen boter maar yoghurt gaat. Goed, het is wel Griekse yoghurt en dus zeker niet vrij van calorieën, maar het is nog altijd beter dan boter. En verrassend lekker! Want daar gaat het natuurlijk vooral om. Door de yoghurt blijft de cake vochtig van binnen, echt super smooth. Ook de pruimen dragen hier aan bij. De muesli bovenop zorgt voor een lekkere crunch. Ik ben fan!

 

Dit heb je nodig voor 1 cake:

180 gr bloem

150 gr suiker

3 eieren

250 gr Griekse yoghurt

300 gr pruimen, in schijfjes

2 tl olijfolie

1 tl bakpoeder

3 el muesli/granola

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer de bloem, suiker, bakpoeder en een snuf zout door elkaar. Voeg de eieren, Griekse yoghurt en olie toe. Mix tot een glad mengsel. Snijd de helft van de pruimen tot kleine stukjes en roer door het beslag.

Vet je cakeblik in en bekleed met bakpapier. Schep je beslag in het blik. Leg de andere helft van de schijfjes pruimen voorzichtig op het beslag (deze gaan straks dieper in de cake liggen). Bestrooi met de muesli en schuif 30 – 35 minuten in de oven. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt.

Pruimen yoghurtcake 1

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Cranberry yoghurt cake - Cuisinevansabine.nl 14 januari 2018 at 15:18

    […] geleden poste ik al eens een yoghurtcake met pruimen. Ik vond dat toen een groot succes, en toch had ik nooit meer een dergelijke cake gemaakt. Nu wilde […]

  • Reply Sandra 11 september 2019 at 12:14

    hoi Sabine, dankjewel voor het leuke recept! Het is weer de tijd voor de pruimen, blij mee! Ik heb het recept net gemaakt en er nog wat aan toegevoegd (cranberry’s, vijgen en een heel klein beetje martini rosso bij gebrek aan port 😉 havermout en een notenmix van amandel en paranoten) Het lijkt nu nog wat aan de vloeibare kant maar het staat nog af te koelen. Het ruikt al heerlijk, ben benieuwd 🙂

  • Geef een reactie