Zuurkoolschotel met knolselderij & brie

11 februari 2017

Vega zuurkoolschotel

Een gezonde vegetarische zuurkoolschotel.

Een zuurkoolschotel vind ik nou zo’n typisch wintergerecht. Ik eet het graag, vind het erg lekker. Ook Fabian is er gek op. De afgelopen jaren verzamelde ik dan ook diverse fijne zuurkoolrecepten voor jullie: zomerzuurkool, zuurkoolquiche, zuurkool met komijn en stoofpeertjes en een heerlijke Poolse zuurkoolstoof. Gemene deler? Alle recepten bevatten vlees. En eerlijk gezegd associeer ik zuurkool ook altijd wel met spek of gehakt of worst. Gek he? In het kader van meer vega eten wilde ik eens kijken of ik een vegetarische variant kon maken.

Nu ik toch bezig was met wijzigingen doorvoeren in en klassieke combinatie besloot ik ook nog maar wat anders aan te passen. In de zuurkoolquiche had ik al zoete aardappel gebruikt ipv normale aardappel dus ik wist dat dit lekker was. Maar zou ik de aardappel ook kunnen wijzigen voor knolselderij? Het leek mij erg lekker: de wat zoetige knolselderij als tegenhanger voor de zure kool. Ik moet zeggen dat dit best wel goed uitpakte, het smaakte goed en maakte de schotel een stuk lichter.

Het lekkere aan vlees bij zuurkool is voor mij het zoutige en kruidige. Hoe ging ik er nou voor zorgen dat ook deze zuurkoolschotel lekker hartig werd? Ik besloot de zuurkool goed te kruiden en te beleggen met brie. Lekker! De brie paste er erg goed bij. Wat ik wel fout deed was een beetje honing over de brie. Niet voor de smaak maar wel voor het verbranden.. Mijn brie is ietsje aan de zwarte kant, maar dat komt dus door de honing.

Als laatste voegde ik appel en noten toe aan de zuurkoolschotel. Dit gaf nog even wat extra bite en wat zoetigs. Conclusie: een zuurkoolschotel hoeft niet perse vlees te bevatten. Deze vega variant is wat mij betreft prima voor de afwisseling.

Vega zuurkoolschotel3

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

650 gr knolselderij, geschild en in blokjes

500 gr zuurkool

1 ui, gesnipperd

2 appel, geschild en in blokjes

1 hand rozijnen

1,5 tl tijm

50 gr walnoten, gehakt

100 gr lekkere brie, in plakjes

100 ml melk

klont boter

1 el mosterd

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de knolselderij op in ruim water met zout en kook in 15 minuten gaar. Giet af.

In de tussentijd verwarm je wat olie in een pan en hierin fruit je de ui totdat deze glazig is. Voeg de tijm, peper & zout en de zuurkool toe en verwarm. Roer de laatste paar minuten 3/4 van de appel en alle rozijnen erdoor.

Stamp de knolselderij samen met de boter, melk en mosterd tot een puree (het geeft niet als je wat klontjes houdt, het wordt met de stamper niet zo mooi glad als aardappelpuree). Breng op smaak met peper en zout. Schep de knolselderij in een ovenschaal en bedek de bodem ermee. Schep de zuurkool er bovenop en verdeel. Beleg de zuurkool met de rest van de appel, de brie en de noten. Bestrooi met wat peper & zout. Schuif de zuurkoolschotel 30 minuten in de oven en serveer.

Vega zuurkoolschotel2

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Everyday Healthy 19 februari 2017 at 17:10

  Dat is best een aparte combi! Maar klinkt wel lekker. Mijn vent houdt echter niet van zuurkool én niet van brie. Dus dat is altijd een tikkie aan de lastige kant zeg maar. 🙂

  • Reply Sabine 19 februari 2017 at 18:13

   Haha dan kan je beter een ander recept proberen! 😉

 • Reply Wouter 17 januari 2018 at 18:06

  Het was zeer geslaagd! Erg lekkere combi. 30min oven kun je overigens ook vervangen door 10 minuutjes onder de gril.

  • Reply Sabine 28 januari 2018 at 19:06

   Goed om te horen Wouter!

  Geef een reactie