Zuurkoolstoof

30 januari 2015

Zuurkoolstoof

Op Poolse wijze!

Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool. Op Blogsociety, waar ik tegenwoordig ook voor blog, zag ik een variatie op deze Bigos voorbij komen (eetlustig.blogspot.nl) waarin paprika verwerkt is. Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.

Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo’n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.

Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 5 personen:

500 gr zuurkool

200 gr zuurkoolspek, in reepjes

400 gr varkenslapjes, in blokjes

1 grove rookworst, in plakjes

2 uien, grof gesneden

1 rode paprika, in grove stukjes

1 groene paprika, in grove stukjes

3 tenen knoflook, geperst

1 tl marjolein

1 tl karwijzaad

1 tl pikant paprikapoeder

1 blikje tomatenpuree

400 gr tomaten blokjes

2 el worchester

200 ml rode wijn

150 ml water

15 gedroogde pruimen, doormidden

stuk of 10 aardappels, geschild en in stukken

scheutje tabasco

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet een grote pan op het vuur en bak hierin het spek en de varkenslapjes rondom bruin. Bestrooi met zout en peper. Voeg het karwijzaad, de marjolein, de paprika’s en de uien toe, laat een minuut of 5 meebakken. Voeg nu de knoflook en het paprikapoeder toe, bak 1 minuut mee. Nu de tomatenpuree erbij, 3 minuten laten meebakken en dan afblussen met de rode wijn. Laat dit 5 minuten sudderen.

Voeg nu de zuurkool, tomatenblokjes, pruimen, worchester, scheutje tabasco en het water toe. Meng goed door elkaar. Schuif de pan ongeveer 3 uur in de oven. Verdeel na anderhalf uur de aardappels over de pan. Voeg het laatste half uur de rookworst pas toe. Klaar? Proef of de zuurkool voldoende op smaak is en voeg anders nog wat worchester, peper en zout of kruiden toe.

 

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply Ria 3 november 2015 at 17:14

    Dit was héérlijk!!! Even wat werk en best veel ingediënten maar heel duidelijk omschreven!!!
    Als het eenmaal in de oven staat dan ben je ook klaar met koken. Met een bourgondisch lekker resultaat!
    Bedankt x Rie

    • Reply Ineke Gerritsen 14 oktober 2018 at 17:31

      Vandaag probeerde ik de Poolse xuurkoolstoof. Was herl leuk om te maken. Helaas is het niet gelukt. Ik heb het recept precies gevolgd, maar kreeg de stukjes aardappel met geen mogelijkheid gaar. De stooftijd zelfs verlengd met 3 kwartier …en nog waren de aaardappels echt hard. Brrrrrr. De groenteprut op zich was heerlijk ! Nu heb ik nog over..ik kook daar de aardappels gewoon bij. Volgende keer doe ik de asrdapoels echt niet bij de stoof…dit was gewoon jammer .

  • Reply Loes Meijer 27 maart 2016 at 21:49

    Kun je dit ook maken zonder oven? Ik heb geen pan die in de oven kan die zo groot is!

    • Reply Sabine 31 maart 2016 at 10:52

      Hoi Loes, dat kan ook. Zorg dan wel dat het vuur heel laag staat en roer regelmatig door. Succes!

      • Reply maud de jong 19 januari 2019 at 09:42

        Is de bedoeling dat de dekselop de pan blijft in de oven?

  • Reply Conny 22 oktober 2016 at 17:12

    Is dit recept ook geschikt voor de slowcooker?

    • Reply Sabine 23 oktober 2016 at 08:04

      Hoi Conny, ik heb dat nog nooit geprobeerd maar ik zou denken van wel! Laat je me weten of het gelukt is? Groetjes Sabine

    • Reply Anja 2 februari 2018 at 09:11

      Kun je dit maken in de slowcooker? Is dat gelukt?

      • Reply Monique 13 februari 2018 at 18:26

        Ik heb hem vandaag in de sc gemaakt, en het was werkelijk heerlijk! Wel het water weglaten dan. Ik had verse worst in plaats van rookworst

        • Reply Bastiaan 4 oktober 2018 at 15:32

          hoi Monique. hoe lang en op welke stand had je de ex ingesteld voor dit gerecht ?

          • Bastiaan 4 oktober 2018 at 15:33

            ik bedoel slowcooker ipv ex

        • Reply Marjolein 8 oktober 2018 at 08:10

          Beste Monique, hoe lang in de sc en high or low?

  • Reply Zuurkooltaart met zoete aardappel - Cuisinevansabine.nl 23 oktober 2016 at 08:17

    […] lekker vind bij zuurkool. Ik heb al een paar heel erg lekkere zuurkool recepten op mijn blog staan (Poolse zuurkool, zuurkool met stoofpeertjes en zomerzuurkool) dus dat was een goede inspiratie. Ik besloot voor de […]

  • Reply Inge 1 december 2016 at 13:50

    Moet er een deksel op de pan?

  • Reply Zuurkoolschotel met knolselderij & brie - Cuisinevansabine.nl 11 februari 2017 at 08:18

    […] Zuurkoolstoof […]

  • Reply Marianne 1 oktober 2017 at 08:46

    Hallo Sabine, zijn het verse pruimen of gedroogde?

  • Reply Laura 3 februari 2018 at 17:41

    Ik vond het er heel lekker uit zien op jouw foto maar vond de uitvoering niet zo geslaagd. Heftig met zoveel zuurkool. Vond het allemaal hetzelfde smaken. Jammer! Toch bedankt voor het delen.

    • Reply Sabine 4 februari 2018 at 13:49

      Hoi Laura, jammer dat het niet helemaal je smaak was!

  • Reply Hongaarse champignonsoep - Cuisinevansabine.nl 2 mei 2018 at 19:32

    […] die goed worden bezocht? De kapsalon staat eigenlijk altijd op plek 1, maar de zoete sticky kip, zuurkoolstoof en preirolletjes met spek en geitenkaas volgen snel. Deze recepten worden vooral via Pinterest heel […]

  • Geef een reactie