Op Poolse wijze!
Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool. Op Blogsociety, waar ik tegenwoordig ook voor blog, zag ik een variatie op deze Bigos voorbij komen (eetlustig.blogspot.nl) waarin paprika verwerkt is. Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.
Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo’n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.
Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees.
Dit heb je nodig voor ongeveer 5 personen:
500 gr zuurkool
200 gr zuurkoolspek, in reepjes
400 gr varkenslapjes, in blokjes
1 grove rookworst, in plakjes
2 uien, grof gesneden
1 rode paprika, in grove stukjes
1 groene paprika, in grove stukjes
3 tenen knoflook, geperst
1 tl marjolein
1 tl karwijzaad
1 tl pikant paprikapoeder
1 blikje tomatenpuree
400 gr tomaten blokjes
2 el worchester
200 ml rode wijn
150 ml water
15 gedroogde pruimen, doormidden
stuk of 10 aardappels, geschild en in stukken
scheutje tabasco
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet een grote pan op het vuur en bak hierin het spek en de varkenslapjes rondom bruin. Bestrooi met zout en peper. Voeg het karwijzaad, de marjolein, de paprika’s en de uien toe, laat een minuut of 5 meebakken. Voeg nu de knoflook en het paprikapoeder toe, bak 1 minuut mee. Nu de tomatenpuree erbij, 3 minuten laten meebakken en dan afblussen met de rode wijn. Laat dit 5 minuten sudderen.
Voeg nu de zuurkool, tomatenblokjes, pruimen, worchester, scheutje tabasco en het water toe. Meng goed door elkaar. Schuif de pan ongeveer 3 uur in de oven. Verdeel na anderhalf uur de aardappels over de pan. Voeg het laatste half uur de rookworst pas toe. Klaar? Proef of de zuurkool voldoende op smaak is en voeg anders nog wat worchester, peper en zout of kruiden toe.
20 Comments
Dit was héérlijk!!! Even wat werk en best veel ingediënten maar heel duidelijk omschreven!!!
Als het eenmaal in de oven staat dan ben je ook klaar met koken. Met een bourgondisch lekker resultaat!
Bedankt x Rie
Vandaag probeerde ik de Poolse xuurkoolstoof. Was herl leuk om te maken. Helaas is het niet gelukt. Ik heb het recept precies gevolgd, maar kreeg de stukjes aardappel met geen mogelijkheid gaar. De stooftijd zelfs verlengd met 3 kwartier …en nog waren de aaardappels echt hard. Brrrrrr. De groenteprut op zich was heerlijk ! Nu heb ik nog over..ik kook daar de aardappels gewoon bij. Volgende keer doe ik de asrdapoels echt niet bij de stoof…dit was gewoon jammer .
Kun je dit ook maken zonder oven? Ik heb geen pan die in de oven kan die zo groot is!
Hoi Loes, dat kan ook. Zorg dan wel dat het vuur heel laag staat en roer regelmatig door. Succes!
Is de bedoeling dat de dekselop de pan blijft in de oven?
Is dit recept ook geschikt voor de slowcooker?
Hoi Conny, ik heb dat nog nooit geprobeerd maar ik zou denken van wel! Laat je me weten of het gelukt is? Groetjes Sabine
Kun je dit maken in de slowcooker? Is dat gelukt?
Ik heb hem vandaag in de sc gemaakt, en het was werkelijk heerlijk! Wel het water weglaten dan. Ik had verse worst in plaats van rookworst
hoi Monique. hoe lang en op welke stand had je de ex ingesteld voor dit gerecht ?
ik bedoel slowcooker ipv ex
Beste Monique, hoe lang in de sc en high or low?
[…] lekker vind bij zuurkool. Ik heb al een paar heel erg lekkere zuurkool recepten op mijn blog staan (Poolse zuurkool, zuurkool met stoofpeertjes en zomerzuurkool) dus dat was een goede inspiratie. Ik besloot voor de […]
Moet er een deksel op de pan?
[…] Zuurkoolstoof […]
Hallo Sabine, zijn het verse pruimen of gedroogde?
Ik vond het er heel lekker uit zien op jouw foto maar vond de uitvoering niet zo geslaagd. Heftig met zoveel zuurkool. Vond het allemaal hetzelfde smaken. Jammer! Toch bedankt voor het delen.
Hoi Laura, jammer dat het niet helemaal je smaak was!
[…] die goed worden bezocht? De kapsalon staat eigenlijk altijd op plek 1, maar de zoete sticky kip, zuurkoolstoof en preirolletjes met spek en geitenkaas volgen snel. Deze recepten worden vooral via Pinterest heel […]
Vandaag voor de zoveelste keer deze Poolse zuurkoolstoof op het vuur staan. Dit gerecht is echt een blijvertje. Ik maak hem met runderlappen, chorizoworst en spekjes. Erbij een zoete aardappelpuree met wortelpeterselie. Morgen (en waarschijnlijk dinsdag) weer een heerlijk gerecht. Weetje: zuurkool is supergezond!