Zuurkooltaart met zoete aardappel

23 oktober 2016

zuurkooltaart-1

Tijd voor zuurkool!

Een (hartige) zuurkooltaart met zoete aardappel, ananas en spek. Klinkt dat niet geweldig? Ik vond het écht heel erg lekker. Comfort food ten top, heerlijk! Wij aten deze zuurkooltaart toen ik een paar uur op de tennisbaan gestaan had en chagrijnig was omdat ik verloren had. Het was echt een super stomme wedstrijd, in game 2 hadden we al mot en dat werd tijdens de wedstrijd niet echt beter. Daarbij speelde ik als een krant.. Verliezen betekende dat het toernooi gelijk afgelopen was, super jammer want vorig jaar waren we kampioen! Dus thuis gekomen ben ik snel gaan douchen en heb mijn pyjama aangetrokken, klaar om de verdere zondag te chillen.

Ik had eigenlijk nog nooit zuurkool in een quiche gegeten. Voordat ik deze zuurkooltaart ging maken heb ik eerst maar even goed nagedacht wat ik lekker vind bij zuurkool. Ik heb al een paar heel erg lekkere zuurkool recepten op mijn blog staan (Poolse zuurkool, zuurkool met stoofpeertjes en zomerzuurkool) dus dat was een goede inspiratie. Ik besloot voor de combi met spek en ananas te gaan, lekker gekruid met venkel- en komijnzaad. Zoete aardappel had ik nog nooit geprobeerd met zuurkool, maar dit was echt een goede combi! Je hebt iets zuurs, iets zouts, iets zoets.. Echt helemaal prima. Enige minpuntje was dat ik vergeten hartige taartdeeg was te kopen waardoor ik noodgedwongen oud pakje moest gebruiken waar 2014 op stond.. Oeps. Deze was niet erg lekker meer. Volgende keer gebruik ik een nieuwe, of als ik genoeg tijd heb maak ik het zelf.

 

Dit heb je nodig voor 3 a 4 personen:

500 gr zuurkool

1 ui, gesnipperd

125 gr spekjes

1 tl venkelzaad

1/3 tl kaneel

1 tl komijnzaad

handje rozijnen

4 ananasringen, in kleine stukjes

1 zoete aardappel, geschild

3 eieren

200 ml slagroom

6 plakjes hartige taartdeeg

75 gr kaas

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het hartige taart deeg uit de vriezer en laat ontdooien.

Zet een pan op het vuur en bak hierin de spekjes met de ui, venkelzaad, kaneel en komijnzaad. Breng op smaak met peper en zout. In de tussentijd maak je hele dunne plakjes van de zoete aardappel. Dit gaat het makkelijkste met de mandoline, maar kan ook met een scherp mes. Leg de zoete aardappel even apart.

Knip de zuurkool open en haal er elke keer een handje zuurkool uit. Knijp deze goed uit boven de gootsteen, als de zuurkool te nat is krijg je een hele natte quiche. Trek de kool wat uit elkaar en doe het in de pan met spek. Voeg ook de rozijnen en ananas toe en breng op smaak met peper en zout. Laat even kort mee-warmen en zet de pan uit.

Klop de eieren samen met de slagroom tot een mooi mengsel. Vet de springvorm in en bekleed netjes met het hartige taart deeg. Zorg dat je geen hele dikke stukken hebt en dat het mooi gelijk is. Beleg de bodem van de quiche met een laagje zoete aardappel. Verdeel er hierna wat zuurkool over. Sluit af met een laagje aardappel en druk aan. Verdeel de laatste zuurkool en eindig weer met de zoete aardappel. Giet het eimengsel er voorzichtig in en bestrooi met de kaas. Schuif de zuurkooltaart 35 minuten in de oven of totdat de bodem mooi gaar is en de bovenkant bruin.

 

 

zuurkooltaart-2

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie