Foodblogswap tijd!
Kaneelbroodjes. Ik heb daar toch altijd zo’n romantisch idee bij. Dat komt door de boeken van Camilla Lackberg, kennen jullie die? Deze Zweedse schrijfster schrijft thrillers, en altijd wanneer de hoofdpersonen even een dipje hebben eten ze een Zweeds kaneelbroodje. Deze broodjes stonden dan ook al een tijdje op mijn lijstje om te maken.
Voor de Foodblogswap kookte ik deze maand van het blog Beejeekookt.com. Een blog dat ik al kende omdat Bettina al eens van mijn blog kookte. Op beejeekookt vind je een verscheidenheid aan recepten. Lekkere ontbijtrecepten, mooie baksels, en smaakvolle hoofdgerechten. De meeste recepten zijn gezond, leuk om inspiratie op te doen!
Toen ik zag dat Bettina kaneelbroodjes op haar website had staan dacht ik yes, die ga ik maken. Ik heb het recept wel wat verbouwd. Het originele recept is een recept voor echte bolletjes, ik heb het deeg echter opgerold zodat je een soort slakkenhuisje krijgt. Verder heb ik meer suiker, kaneel en boter toegevoegd zodat deze mooi tussen de kringen te zien zou zijn (en lekker natuurlijk!).
Deze Zweedse kaneelbroodjes zijn stevige broodjes. Het lijkt dus niet op een bolus of iets dergelijks, maar ik vind ze super lekker. Lekker bij het ontbijt of als tussendoor. Of wie weet alvast voor de paastafel?
Dit heb je nodig voor 20 bolletjes:
Voor het deeg:
350 gr bloem
5 gr droge gist
35 gr boter
175 ml melk
40 gr suiker
1/2 tl kaneel
1 tl zout
Voor de vulling:
30 gr suiker
2 1/2 tl kaneel
25 gr boter
Voor de garnering:
1 ei
2 tl suiker
Zo maak je het:
Doe de boter en melk voor het deeg in een pannetje. Verwarm totdat de boter gesmolten is. Doe de gist in een bakje, giet er een scheutje van de warme melk op en laat een minuut of 7 staan.
Meng voor het deeg de suiker, kaneel en bloem. Strooi het zout aan de randjes. Maak een kuiltje in het midden en gooi hier de gist en de rest van de melk/boter in. Roer goed door met een houten lepel, kneed daarna verder met je handen of met de keukenmachine. Kneed een minuut of 10, totdat je deeg soepel en zacht is. Leg het deeg in een schaal met een theedoek erop en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
Smelt de boter voor de vulling. Meng met de suiker en kaneel. Pak je deeg en rol deze met de deegroller tot een plak van ongeveer 20 bij 40 cm. Smeer de plak in met de vulling. Rol je deeg op over de lange kant, je hebt dan dus zo een rol van 40 cm lang. Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik. Leg ze op een bakplaat, leg de theedoek er weer over en laat nogmaals 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 °C. Kluts het ei en besmeer de bovenkant van de kaneelbroodjes ermee. Strooi er een klein beetje suiker over. Schuif de broodjes ongeveer 15 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin en gaar zijn.
4 Comments
Ziet er heerlijk uit zeg! 🙂
Dank Lianne! Had je berichtje even over het hoofd gezien sorry 😉
Ziet er heerlijk uit! Ik heb ze ook eens gemaakt, maar ze zien er toch anders uit dan bij jou. Leuk om het verschil te zien!
Leuk Rowan, waren ze wel lekker? 🙂